AKTUELNO

Japanci su opsednuti brzim vozovima, bar smo tako mislili do sada, ali su u poslednje vreme podjednako zadivljeni i onima koji nisu tako brzi.

Poznato je da se na tokijskoj stanici Šindžuku, najprometnijoj na svetu, zvaničnici izvinjavaju u pisanoj formi, a kondukteri padaju na kolena u znak izvinjenja ako voz zakasni ili ne daj Bože porani. Vozači bivaju kažnjeni zbog zaostajanja u rasporedu.

Međutim, ne i kada je Resort Shirakami voz u pitanju.

Poznat kao „Veseli voz“ više je odredište nego prevozno sredstvo i kreće se tek 10 km/h. Njime se vozite isključivo radi doživljaja, uživanja u pejzažu koje je pojačano brojnim sadržajima koja ovaj voz nudi. Doživljaj za pamćenje upotpunjuje lokalna muzika, ali i delikatesi poput sakea, lokalnog soka od jabuke Hirosaki i čipsa od batata.

Voz ima i naratora koji vas vodi kroz vožnju i zaustavlja se na 15 minuta kako bi putnici mogli da se prošetaju i udahnu morski vazduh.

Japanski vozovi za razgledanje znamenitosti su više od jednostavnih vozova, oni pridaju veliki značaj regionalnoj revitalizaciji i kreirani su sa ciljem da se ljudima omogući da iskuse posebne karakteristike svakog regiona i gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Ljudi žude da polako putuju Japanom. Život se kreće prebrzo i putovanje vozom bi trebalo da pomogne da se uhvati posebno mesto u vremenu, kaže menadžer voza JR-East Naoki Ootomo.

Kada se iskrcaju na kraju putovanja, putnici dobijaju sertifikat u znak sećanja na završetak puta koji je nagrađivao sva čula.

#Japan

#Voz