AKTUELNO

Maleno mesto od oko 5000 stanovnika, udobno ušuškano ispod planine Boč, u svoju listu gostiju upisalo je vrlo slavna imena vladarskih porodica Habsburg, Bonaparta, Karađorđević, Obrenović… Reč je o Rogaškoj Slatini – jednoj od najstarijih i najpoznatijih banja ne samo Slovenije, već i Evrope , od Beograda udaljene svega 485 kilometara.

Foto: Promo

Rogaška Slatina se već 4 veka nalazi na mapama zdravstvenog turizma. Drugim rečima, ovo lečilište su pohodili putnici i pre nego što je koncept turizma izmišljen! Legenda o nastanku rogaškog lekovitog izvora kaže da je Apolon, bog Sunca zaustavio krilatog konja Pegaza, koji je hteo da odleti na goru Parnas, ovim rečima: „Tu gde stojiš, tu je izvor zdravlja i istinska božija snaga.” Kada je Pegaz lupio kopitom potekla je voda najbogatija magnezijumom na svetu.

Foto: Promo

Samo jedan litar Donat Mg vode sadrži čak 1040 mg magnezijuma. Rogaška mineralna voda slovi za jednu od najzdravijih na svetu –reguliše nivo šećera i holesterola u krvi i kontroliše visok krvni pritisak, a zbog visoke koncentracije magnezijuma pogodna je za sprečavanje osteoporoze. A ako biste se i uvoj vodi okupali, znajte da ona ima blagotvoran uticaj na bolesti ekstremiteta, kičme, zglobova i kod atrofije mišića.

Foto: Promo

Mesto gde su se kraljevi zaljubljivali

Foto: Promo

Za lekovitost vode sa rogaških izvora znali su još i Kelti i Rimljani, a kada je hrvatski ban, vojskovođa i pesnik Petar Zrinski ovde boravio 1665. i posle ispijanja rogaške mineralne vode ozdravio, vest o njenoj lekovitosti proširila se i po celoj Evropi. A ostalo je istorija čije se tajne čuvaju u muzeju Anin dvor. U Aninom dvoru se može videti jedna od najbogatijih privatnih zbirki o dinastiji Karađorđević koja se sastoji od retkih umetničkih dela, fotografija, dokumenata i ličnih predmeta ove porodice.

Foto: Promo

Davne 1865. godine, tokom svog izgnanstva iz Srbije, u Rogaškoj Slatini boravio je kralj Petar I Karađorđević sa svojom majkom Persidom, a 1909. godine ovo mesto je posetio i kralj Aleksandar Karađorđević pod imenom grof od Avale. U Rogašku su dolazili i Obrenovići, a baš ovde je knez Mihajlo našao vanbračnu ženu Mariju Berghaus i dobio sa njom vanbračnog sina po imenu Vilijam Berghaus, koji kasnije prelazi u Beograd, uzima pravoslavnu veru i ime Velimir Teodorović. Davnu 1846. godinu mala Rogaška Slatina pamti po glamuru evropske elite koju je tada zabavljao niko drugi do Franc List.

Foto: Promo

Atlantida sred grada kristala

Rogaška Slatina nije samo lečilište, već i grad obasjan sjajem kristala. Rogaški kristal je jedan od najcenjenijih u svetu, a najveće svetske vinarije koriste isključivo njihove čaše. U Staklarni Rogaška, fabrici staroj preko 350 godina, svaki se predmet i dalje izrađuje ručno. Kao poklon, rogaški kristal je izraz prefinjenpg ukusa, a svetske kuće poput Dolče Gabana i Versaće česte su mušterije. Iz ovog malog mesta je i kozmetička kuća Afrodita.

Foto: Promo

Grad navikao na elitne goste, svakako ima i smeštaj koji zadovoljava njihov ukus. Luksuzni Atlantida Boutique Hotel odlikuju savremena arhitektura i luksuzni dizajn, kao i apsolutni mir, a sve to ušuškano u netaknutu prirodu slovenačkog gorja. Zvuči kao prava Atlantida, zar ne? Baš kao što su u mitskoj Atlantidi znali za krhkost ljudskog tela, te ga mazili i pazili lekovitim biljem, aromaterapijom i masažom i negovali vodom, tako je i u novoj Atlantidi u Rogaškoj Slatini wellness i spa centar namenjen za detoksikaciju i revitalizaciju.

Foto: Promo

Okružen sunčanim terasama i vrtovima začinskog i aromatičnog bilja, ovaj spa i wellness centar prava je oaza mira. Smešten na samo nekoliko koraka od svetski poznatog medicinskog centra, na 10 minuta hoda od centra grada, hotel je odlično polazište za istraživanje Rogaške Slatine. Možete izabrati neku od brojnih edukativnih ruta ili sami potražiti Šumski ili Kraljev izvor gde ćete lekovitu vodu točiti sa česme stare više od dva veka. Za one koji su spremni da idu malo dalje, Kozjanski park, regija zaštićene prirode, nalazi se na samo 20ak kilometara ili pola sata vožnje.

Foto: Promo