AKTUELNO

Jeftina kirija, zdravstveno osiguranje i način života kao i bruto godišnje plate u ovim zemljama garantuju pristojan život najstarijim građanima.

Zdravstveno osiguranje i standard života uopšteno zahtevaju sve više sredstava, a jedno istraživanje izdvojilo je 12 zemalja u kojima možete dobro i jeftino živeti, čak i skromnijim prihodima, a to se naročito odnosi na penziju, piše nypost.com.

Jeftina kirija, zdravstveno osiguranje i način života kao i bruto godišnje plate u ovim zemljama garantuju pristojan život najstarijim građanima.

Vijetnam – Prosečna godišnja bruto plata: 15.500 evra

Četrdeset i pet godina nakon što je završio Vijetnamski rat Amerikanci opet naseljavaju ovaj deo sveta – ovog puta zbog penzije. Način života isti im je kao na Floridi, u Nevadi i Arizoni, ali znatno jeftiniji. Mesečni troškovi stanarine, osiguranja i režija retko kad pređu 1.800 evra uključujući kućnu pomoćnicu koja kuva i čisti.

Španija – Prosečna godišnja bruto plata: 24.000 evra

Španija je zemlja s jednim od najviših standarda u Evropskoj uniji. Ima predivne plaže, dobru hranu i vino. Tamo su troškovi života za dvočlanu porodicu otprilike 2.300 evra. Postoji i program „zlatna viza“ koji olakšava dobijanje boravišnih dozvola onima koji u Španiji potroše najmanje pola miliona evra.

Slovenija – Prosečna godišnja bruto plata: 41.000 evra

Bivša država SFRJ je prelepa i jeftina. Dvočlana porodica na Bledu prima penziju oko 1.150 evra. Slovenija je odlična za planinarenje, izlete i šetnje, kao i skijanje i odmaranje u banjama.

Tajland – Prosečna godišnja bruto plata: 7.500 evra

Za 300 evra možete unajmiti dvosobni bungalov s vrtom, a za 750 evra trosobnu vilu s bazenom. Takođe postoji aktivna i uspešna međunarodna zajednica tako da nikad nećete biti usamljeni.

Peru – Prosečna godišnja bruto plata: 13.400 evra

Iako je glavni grad Lima dosta skup, ostatak Perua nazivaju „finansijskim snom“. Predivna obala, planine i Machu Picchu omogućuju bezbroj aktivnosti, a jedan par može da živi s manje od 2.000 evra.

Portugal – Prosečna godišnja bruto plata: 13.200 evra

Poslednje dve godine ova zemlja postala je jako popularna turistička destinacija, ali ističe se i načinom života koji je pristupačan. Za život u predivnim gradovima s još lepšim plažama potrebno je oko 2.000 evra mesečno.

Kolumbija – Prosečna godišnja bruto plata: 37.000 evra

Prema istraživanjima, podizanje vize za život i penziju u Kolumbiji dosta je dobra odluka. Sve što treba je dokaz da primate penziju od 700 evra kao pojedinac ili 2.200 evra kao par.

Malezija – Prosečna godišnja bruto plata: 26.600 evra

Život u Penangu prekrasan je i jeftin. Par ovde može da živi s 1.800 evra mesečno, uključujući stanarinu. Porodica od šest članova može da pojede 10 jela za manje od 5 evra, uključujući pivo, a šišanje muškaraca košta samo 2,5 evra.

Ekvador – Prosečna godišnja bruto plata: 40.000 evra

Velika i predivno uređena kuća odmah na plaži u Ekvadoru će vas koštati nešto više od 130.000 evra.

Meksiko – Prosečna godišnja bruto plata: 42.000 evra

Par može da živi s mesečnim primanjima od 1.400 do 2.800 evra, u zavisnosti od lokacije, a to uključuje kiriju i zdravstveno osiguranje. Ako ste stariji od 60 godina, imate pravo na nacionalnu karticu za popuste za starije osobe koji uključuju razne usluge i odeću.

Kostarika – Prosečna godišnja bruto plata: 36.000 evra

Sigurna, prelepa zemlja s dobrom finansijskom situacijom. Poslednjih nekoliko godina Kostarika je postala popularna, pa je tako porasla i cena života, ali i dalje je jedna od najjeftinijih i najboljih za život, naročito u penziji.

Panama – Prosečna godišnja bruto plata: 60.000 evra

Panama je urbana i odlična za život. Vrlo lako možete unajmiti kuću s pogledom na more za manje od 1.300 evra mesečno, a ako odete malo dalje od Paname, cene su još niže.

#Penzija