AKTUELNO

Nemojte da rizikujete bez potrebe.

Grčka popušta antiepidemijske mere, pa je i najveće interesovanje turista iz Srbije da tamo letuju, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić.

On je dodao da je veliko interesovanje i za Tursku i Crnu Goru. U Grčkoj, gde trenutno boravi oko 1.000 naših turista, situacija je stabilna, naglasio je i dodao da se mere popuštaju.

Po sporazumu sa Grčkom o priznavanju svih vakcina, neophodno je da je prošlo 14 dana od revakcinacije, a popunjava se i PLF formular, što čini jedan član za celu porodicu. Za ulazak u tu zemlju je alternativa negativan PCR test do 72 sata ili pozitivan koji nije stariji od devet meseci.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Najava grčkih vlasti je da će od 1. juna, ali najverovatnije od 15. juna, biti obavezan zeleni sertifikat, koji je sada moguće preuzeti preko elektronske uprave u Srbiji - kaže Seničić za Tanjug:

- Deca do pet godina ne moraju da imaju nijedan od ovih dokumenata kada ulaze sa nekom starijom osobom, a očekujemo da se ta granica za decu podigne na 10 ili 12 godina već početkom juna.

Na graničnom prelazu Evzoni nema gužve, vozila se u oba putna pravca zadržavaju desetak minuta, a kako su im rekli u graničnoj policiji, intenzitet saobraćaja se povećava iz dana u dan, a da se najveće gužve ipak očekuju od sredine idućeg meseca.

Na graničnom prelazu se nasumično testiraju putnici.

- Ukoliko je pozitivan rezultat, putnik ostaje ovde u karantinu 14 dana. Ukoliko to ne ispoštuje, plaća kaznu od 5.000 evra. Putnik sa rezultatom pozitivnim na koronavirus može da se vrati i kući - kaže Petru Andreas iz granične policije Grčke.

Zaštitne maske su obavezne svuda sem na plaži, u sobi ili apartmanu.

Inače, ukoliko ne nosite masku, kazna je 300 evra.

Foto: Unsplash.com

ČINJENICE

Turska - prihvataju se sve vakcine i negativan PCR test, a mlađi do 18 godina, ako putuju sa odraslima, ne moraju da poseduju ta dokumenata

Egipat i Tunis - potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata, ali se očekuje da od sredine juna i prihvate sertifikate o vakcinama

Kipar - prihvata sve vakcine i negativan PCR, a deca do 12 ne moraju imati nikakav dokument

Bugarska, Hrvatska i Slovenija - prihvataju sve sertifikate o vakcinaciji, pozitivan PCR ne stariji od devet meseci i negativan PCR od 72 sata, a prihvataju i negativan antigenski test

BiH, Makedonija, Crna Gora i Albanija - nije potrebna nikakva korona dokumentacija, a prelazi se sa ličnom kartom

#Grčka