AKTUELNO

Kada putujete i noć provedete u hotelskim sobama, sigurno ste bar jednom kući poneli „suvenir“, neki toaletni pribor iz hotelskog kupatila i sl.

Možda ste iskoristili i jutarnji švedski sto i u torbu strpali poneki zalogaj „za kasnije“. Neki, međutim, idu tako daleko da kući nose i peškire, posteljinu, navlake za WC šolje ili sve ono što se iz sobe može fizički spakovati u kofer i poneti. Neke stvari u sobi su besplatne, odnosno možete ih poneti bez griže savesti, ali za neke bi lako mogli da vas optuže za krađu.

Predstavnik za štampu lanca hotela South Place, s bazom u Londonu, otkrio je za britanski list Metro da su velikodušni kada je reč o besplatnim sitnicama.

– U naše hotele dolaze najčešće poslovni ljudi i odabrali smo da u hotelske sobe stavimo proizvode za higijenu i negu tela u praktičnim pakovanjima po 100 ml tako da i međunarodni putnici mogu da ponesu kući te proizvode u ručnom prtljagu bez problema. Tako smanjujemo količinu otpada u hotelu i nudimo luksuzno iskustvo boravka.

Ipak, nisu svi tako velikodušni. Moglo bi vam se dogoditi da vam se račun boravka poveća za iznos „nestalog peškira“, bade mantila i sl.

Iako mnogi uzimaju sapune, za šta će vam hoteli „progledati kroz prste“ ako ste ih već otvorili i nisu za ponovnu upotrebu. Ali ako dobijete dva sapuna, a koristite jedan, poželjno je ostaviti taj drugi za one koji će doći nakon vas.

Iz hotela Setai Miami Beacha, objasnili su da gostima dopuštaju da uzmu toaletni pribor i papuče, a sve ostalo se naplaćuje. Ako uzmete nešto iz hotelske sobe, a da niste obavestili osoblje, mogli biste lako ostati iznenađeni uvećanim računom na kraju boravka. Ili telefonskim pozivom iz hotela nakon što ste već napustili sobu, na primer ako noćite u hotelima Ric Carlton.

Ako mislite da ste se „izvukli“ i bez uvećanog računa pri napuštanju sobe, imajte na umu da neki hoteli mogu naplatiti nastalu štetu nakon vašeg boravka i naknadno.

Kako se ne biste našli u takvim situacijama, znajte da je u većini hotela dopušteno uzeti toaletni pribor jer ćete ga otvoriti i koristiti tokom svog boravka, ali to ne znači da, ako se koristite i drugim stvarima, da ih možete poneti kući. Ma koliko ti peškiri bili mekani i prijatni, nisu vaši.

Kući najčešće možete poneti toaletni pribor, jednokratne papuče, razglednice ili druge papirnate repromaterijale iz sobe, ali uvek to proverite s osobljem hotela ako nije naznačeno u materijalima koje ste dobili u svojoj hotelskoj sobi.

#Hotel

#putovanje

#soba