AKTUELNO

Dolazak lepih i sunčanih dana, kao najava proleća, naveli su mnoge da počnu da razmišljaju o ovogodišnjem letovanju.

Iako svesni da situacija sa pandemijom koronavirusa još uvek nije ni blizu rešenja, a pomalo i uplašeni najavom mogućeg novog "zaključavanja", građani Srbije ipak ne žele da se odreknu sitnih zadovoljstava poput sunčanja na peščanim plažama Grčke, Turske ili Egipta.

Ima i onih koji više preferiraju egzotične destinacije poput Maldiva ili Dubaija, a zanimljivo je da ponuda ima, uprkos još uvek neizvesnim uslovima putovanja u inostranstvo.

Optimizmu svakako doprinosi uspešan tok vakcinacije protiv kovida, pa se mnogi nadaju da će im upravo ta činjenica i eventualni sertifikat ili "kovid pasoš" olakšati odlazak na more.

Maldivi

Ova grupa ostrva u Indijskom okeanu jedna su od popularnijih destinacija srpskih turista poslednjih godina.Turističke agencije trenutno nude aranžmane za april i maj po cenama od oko 1.000 evra za 7 polupansiona, pa do 3.000 evra za boravak u hotelima sa 5 zvezdica.

Najpopularniji je smeštaj sa 4 zvezdice, u kome možete provesti 10 dana, uz 7 noćenja i 7 punih pansiona, za 1.200 do 1.500 evra.Nude se i brojne pogodnosti, poput punog pansiona po ceni polupansiona, a agencije uglavnom naglašavaju da je moguće dogovarati termine, ali i da su moguće određene korekcije cena u zavisnosti od trenutne situacije sa pandemijom i kretanja cena aviokarata.

Foto: Pixabay.com

Dvostruki lanac od 26 koralnih ostrva na Maldivima predstavlja najmanju azijsku zemlju i najnižu državu na planeti, jer više od 80 odsto Maldiva čine koralna ostrva koja dostižu manje od jednog metra nadmorske visine.Ostrva se ponašaju kao prirodna barijera protiv mora, formirajući lagune, a poznata su i po različitim šarenim koralnim grebenima i 1.100 vrsta riba, 21 vrsti kitova i delfina, 187 vrsta korala i 400 vrsta mekušaca.

Dubai

Još jedna egzotična destinacija za koju se odlučuje sve više naših turista. Nekada samo tačka u pustinji, a danas centar luksuza i poslovnih nebodera, brojnih restorana, šoping molova i prirodnih atrakcija, Dubai se često nalazi u vrhu spiska najpoželjnijih letovališta.

Cene aranžmana za april i maj trenutno se kreću od 500 do 800 evra, za boravak u trajanju između 5 i 10 dana.Pet noćenja sa doručkom, na primer, može se naći od 550 evra, a već od 800 evra možete računati i na deluks sobu u hotelu sa 5 zvezdica.Aranžmani najčešće obuhvataju prevoz avionom i transfer do hotela.

Egipat

Foto: Pixabay.com

Egipat je i tokom proteklih meseci bio jedna od omiljenih turističkih atrakcija za srpske građane, pošto većim delom trajanja pandemije nije imao posebna ograničenja za ulazak, poput obaveznog PCR testa ili karantina.Među najtraženijim mestima su Šarm el Šeik i Hurgada, gde je prosečna temperatura vazduha i vode u moru tokom aprila i maja sasvim prijatnih 25 stepeni.

Turističke agencije već imaju spremne aranžmane za one koje su raspoloženi da Uskrs i 1. maj provedu u Egiptu, a cena se kreće od 400 evra za 6 noćenja u hotelima sa 4 zvezdice.

Grčka

Srpskim građanima još uvek nije dozvoljen ulazak u Grčku, koja je tradicionalno najčešći izbor za letovanje naših turista. Zato su i agencije oprezne sa ponudama i čekaju nove informacije o uslovima putovanja, kako bi pripremile svoje cenovnike, ali su mnoge već najavile velike popuste, samo kako bi privukli turiste.Takođe, među pogodnostima su i novi posebni, takozvani "kovid uslovi" za otkazivanje putovanja, koji omogućavaju lakše planiranje puta u uslovima pandemije.

Foto: Tanjug AP/Yorgos Karahalis

I grčki hotelijeri najavljuju određene povlastice, pa je moguće da će pojedini objekti svojim gostima plaćati polovinu cene obaveznog PCR testa.Među trenutno dostupnim ponudama, najveće interesovanje vlada za lokacije na Halkidikiju, gde apartman na samoj plaži u maju možete naći i za 25 do 30 evra po osobi.Očekivanja su da će hotelijeri u Grčkoj biti spremni i na popuste i na ustupke, a kako bi bar delimično nadomestili gubitke iz prošle godine.

Crna Gora

U susednoj Crnoj Gori situacija sa korona virusom nije baš najsjajnija, ali su turistički radnici i vlasnici smeštaja ipak spremni za turiste iz Srbije.

U terminima krajem aprila i oko 1. maja, noćenje u apartmanima u Budvi i Herceg Novom košta od 15 evra pa naviše. Soba u hotelima sa 3 zvezdice kreće se oko dvadesetak evra.

Hrvatska

I hrvatska jadranska obala privlači srpske turiste, a stariji se još od ranije sećaju plaža u Istri, Kvarneru i Dalmaciji. Agencije i ovde imaju malu zadršku, dok čekaju nove uslove za putovanje u inostranstvo, jer se boje dodatnih troškova u vidu PCR testova ili obaveznih potvrda o vakcinaciji.Hrvatski hotelijeri trenutno nude noćenje za 25 do 30 evra u objektima sa 3 zvezdice, a nešto luksuzniji smeštaj može se naći već od 50 evra za noć.Očekivanja su da će hoteli ove godine nešto spustiti cene, bar desetak odsto, u odnosu na prošlu godinu.

#Putovanja