AKTUELNO

Grčka je spremna da snosi 50 odsto troškova obaveznih PCR testova za sve turiste koji se ovog leta budu uputili ka Halkidikiju! - istakao je za grčke medije Grigoris Tasios, predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija.

Ovo je inicijativa koja je pokrenuta još u avgustu prošle godine, ali bi mogla da važi i za predstojeću turističku sezonu.

- Turisti bi prilikom čekiranja pokazali test sa računom, a onda bi im polovina iznosa bila plaćena - objasnio je predlog Tasios.

On je izrazio veliko zadovoljstvo zbog uvođenja svojevrsnog vakcinalnog pasoša koji je dogovoren između Grčke i Izraela, pa se očekuje da već početkom maja prvi izraelski turisti pristignu na Halkidiki.

- Ne isključujemo mogućnost postizanja bilateralnih dogovora i sa balkanskim zemljama. Granice se polako otvaraju, a kontakti su uveliko u toku - dodao je Grigoris Tasios.

Nije tajna da je upravo Halkidiki omiljena destinacija stotina hiljada srpskih turista koji svakog leta letuju u Grčkoj, jedino nije potpuno definisano da li bi ova svojevrsna “letnja akcija” plaćanja 50 odsto PCR testa važila samo u hotelima ili i u apartmanskom smeštaju.

Kako kaže Tasios, “ako ne bude dogovora na nivou Evropske unije, Grčka mora da napravi međudržavne sporazume kako bi imala prednost nad Španijom i Turskom”.Podsetimo, prethodnih nedelja se uveliko govorilo o mogućnosti da srpskim turistima narednog leta bude dozvoljen ulazak u Grčku uz potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test. Ipak, pregovori su privremeno bili stopirani zbog porasta broja novozaraženih u Grčkoj, što je dovelo do novih restriktivnih mera i uvođenja još jednog “zaključavanja”.

#Grčka