AKTUELNO

Tadž Mahal je jedno od najpoznatijih zdanja na svetu i većina ljudi će ga lako prepoznati na fotografiji. Ali da li znate gde se on nalazi, kada i zašto je izgrađen i da li je romantična bajka koja se vezuje sa njega istinita?

Tadž Mahal se nalazi u Agri, u severnoj Indiji. Zbog spektakularne kupole od finog belog mermera i raskošnih vrtova može se pomisliti da se radi o nekoj staroj kraljevskoj palati. Ali ovo zdanje izgradio je Šah Džahan u 17. veku, kao mauzolej za svoju ženu.

O njegovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da ga godišnje poseti oko osam miliona ljudi. Lokalitet je otvoren tokom cele godine, a posebno su popularne posete u sumrak, kada nebo u pozadini dobija magično ružičaste tonove. 

Foto: Pixabay.com

Proverite da li već znate ove zanimljivosti o Tadž Mahalu:

Tadž Mahal je u 17. veku izradio mogulski car Sabahudin Mohamed Šah Džahan (Šah Džahan znači „kralj sveta“) za svoju ženu, Ardžumand Bano Begum.

Ardžumand Bano Begum je kao četrnaestogodišnjakinja iz moćne plemićke persijske porodice zaručena za Šaha Džahana.

Ljubav se rodila odmah, a nakon pet godina usledilo je venčanje. Car je svoju suprugu voleo ne samo zbog njene neverovatne lepote, veći zbog izuzetne plemenitosti i dobrote.

Kako bi joj odao počast, dodelio joj je nadimak Mumtaz Mahal – „dragi ukras palate“. Ona mu je rodila četrnaestoro dece, a na poslednjem porođaju je zbog komplikacija umrla. Tokom svog života pratila je supruga svuda, pa i u vojne pohode. Šah Džahan imao je još dve žene, sa kojima je imao površan odnos.

Mumtaz Mahal umrla je 1663. godine i njeno telo je prvobitno sahranjeno u Burhanpuru, ali je car već te godine zatražio nacrt za izgradnju mauzoleja dostojnog njegove ljubavi. Telo njegove žene je preneto u Agru i privremeno sahranjeno u malenoj zgradi uz obalu reke Džamune.

Foto: Pixabay.com

Za izgradnju Tadž Mahala, njegove mermerne kupole i uređenje vrtova bilo je potrebno 22 godine. Njegovo ime znači „krunska palata“ i ovde danas uz svoju voljenu Mumtaz Mahal leži i Šah Džahan. Plan za izgradnju napravljen je u skladu sa idejama sufijskih mistika.

Velika kupola, kada se meri spolja, visoka je 44m, dok je iznutra njena visina samo 24m.

Godine 1983. Tadž Mahal je postao deo Liste svetske baštine UNESCO-a. Ova organizacija opisala ga je kao „dragulj mogulske umetnosti u Indiji i jedno od univerzalnih remek-dela svetskog nasleđa“.

Posetioce posebno privlače kupole ovog spomenika, kao i fascinantne grobnice. U „Rajskim vrtovima“ omiljeno je fotogafisanje uz bazene i fontane.

Tadž Mahal se može posetiti i noću. Ipak, takva mogućnost se pruža samo tokom pet noći mesečno, plus tokom noći punog meseca. Zbog velikog interesovanja, najavljeno je da će se broj večeri za posete povećati.

Autor: Pink.rs

#Tadž Mahal