AKTUELNO

Ponekad države ne moraju da budu velike kako bi bile fascinantne. Upravo to je slučaj sa onima koje se nalaze na ovoj listi.

Vatikan

Ova država je očigledan dokaz da veličina nije pokazatelj moći. Najmanja zemlja na svetu ima tek 0,44 kvadratna kilometra, a nalazi se u sred Rima. U njoj nema mesta za aerodrom, a ima oko hiljadu stanovnika.

U Vatikanu se, svakako, ima šta videti, pod uslovom da vas zanimaju kultura i umetnost. Bazilika Svetog Petra je remek-delo baroka, Sikstinsku kapelu je fascinantno oslikao Mikelanđelo, a u Vatikanskom muzeju se nalazi najbogatija umetnička zbirka na svetu.

Monako

Minijaturni Monako sa tri strane okružuje Francuska, a sa četvrte – Sredozemno more. Najgušće naseljena zemlja ima nešto više od dva kvadratna kilometra i iznenađujuće puno znamenitosti.

Palata, katedrala, prelepi vrtovi, sjajan Okeanografski muzej i slavni kazino, samo su neke od njih. Najglamuroznija mala zemlja na svetu se mazi i pazi kao kap vode na dlanu - nivo uređenosti je gotovo nestvaran.

Nauru

Republika Nauru nalazi se u Mikroneziji, u zapadnom delu Tihog okeana. Reč je o koralnom ostrvu koji se nalazi na vrhu podvodnog ugaslog vulkana, a koji se prostire na 21 kilometru kvadratnom.

Nauru je najmanja svetska republika, a iako se Jarun često naziva njenim glavnim gradom, u pitanju je zapravo glavni okrug. Inače, Nauru ne samo da nema glavni grad - nema gradova uopšte.

Tuvalu

Državica koja se prostire na devet ostrva ima ukupnu površinu od 26 kilometara kvadratnih, a ukupno je godišnje poseti tek oko 2.000 registrovanih posetilaca. Glavni razlog za to je komplikovano putovanje - Tuvalu se nalazi "usred ničega", severno od Fidžija, na pola puta između Havaja i Australije.

Ovaj skriveni raj u Tihom okeanu nalazi se i na listi najugroženijih ostrva, koja bi zbog klimatskih promena i podizanja nivoa vode uskoro mogla da iščeznu.

San Marino

Osnovana 301. godine, ova enklava u severnoj Italiji najstarija je suverena država na svetu, a ujedno je i poslednja od mnogih nezavisnih država na području današnje Italije koja je preživela.

Ima površinu od 61 kilometra kvadratnog, a spektakularni krajolici ukrašeni su načičkanim dvorcima. Museo di Sato je dobra baza za istraživanje istorije San Marina, a glavni grad koji se takođe zove San Marino nalazi se na spisku svetske baštine.

#Putovanja

#države

#najmanje