AKTUELNO

"Želim da znate šta se meni desilo. Mojoj porodici je propalo letovanje, želim samo da znam - je l se desilo ovo još nekom?"

Za razliku od mnogih kojima je nedelja sinonim za odmor i dan bez stresa i briga, Vladislava Petrovića je dočekala jutros neprijatna poruka - vlasnik smeštaja koji je ugovorio prošle godine javio mu je da je cena promenjena jer je objekat potpuno promenjen, pa je samim tim i cena skočila. Ispostavilo se da Petrović nije jedini kome se ovo desilo. On je samo odlučio da to javno iznese.

"Ugovorio sam cenu za apartman pre godinu dana i uplatio 20% depozit pa zbog korona virusa odložio za ovu godinu u istom terminu za istu cenu pre dva meseca, da bi mi jutros stigla poruka sa sve slikama kako je objekat renoviran i da je cena sada veća za čak 40% kao i da će razumeti ako odustanem i vratiti mi uplaćeni depozit. Imam sve poruke oko dogovora u mesindžeru", napisao je Vladislav u grupi Live from Greece, a zatim pitao za iskustva.

Sudeći po komentarima, on je samo jedan u moru onih koji će ovo leto ostati bez ugovorenog smeštaja. Štaviše, svi mu govore da uzme novac nazad i letuje na nekom drugom mestu. S tim što mu je, na njegovu sreću, ponuđen novac koji je odavno uplatio, vlasnik smeštaja se naime obavezao da će Petroviću ako otkaže letovanje barem vratiti novac za depozit.

Foto: Facebook.com/Screenshot

"Da, uzmite novac. Nama je propalo od prošle godine. Dogovoreno je da se čujemo ove godine ali po cenama za 2021. i smeštajnim kapacitetima. Već vidim da će biti povećana cena. Vraćanje novca nije dolazilo u obzir. Tako da iskoristite to", jedan je od komentara na njegovu objavu.

Na pitanje Vladislava da li je dozvoljeno da vlasnik smeštaja javi da je promenjena dogovorena cena - ljudi su odgovarali jednoglasno.

Foto: Facebook.com/Screenshot

"Ko treba da mu dozvoli? Prošlo dve godine od uplate avansa do letovanja, on čovek iskoristio to vreme da renovira, uložio novac i podigao nivo usluge... Naravno i cenu. Uz to, nudi da ti vrati novac što i nije tako loše. Nema tu ništa brate, uzmi pare nazad i uplati nešto drugo", glasio je još jedan predlog.

Foto: Facebook.com/Screenshot

Naravno, bilo je i onih koji su odavno otpisali letovanje u Grčkoj i kao novu atrakciju vide Albaniju koja je povoljna i, kako kažu, ima lepše more.

Ipak, najveća diskusija se povela oko toga da li vlasnik ima pravo da menja "pravila igre":

"Sa pravne strane ne može da menja cenu jedino ako imate potpisan ugovor. Mada postoje i delovi zakona koji dozvoljavaju "kršenje" ugovora u slučaju više sile, a u ovom slučaju je korona viša sila, tako da bi ugovor lako mogao da se na sudu ospori. To je sa pravne strane, a sa ljudske (ukoliko ne postoji ugovor) može kako hoće, nažalost", zaključio je jedan korisnik.

Vladislav je ostao bez smeštaja ali su mnogi u tome videli dobru stranu - vlasnik mu je ipak ponudio povraćaj novca i javio na vreme da je smešaj renoviran. Što, nažalost, nije čest slučaj.

#Grčka

#Letovanje