AKTUELNO

"Suština dogovora je da znamo unapred da će granice Grčke biti otvorene ove godine za naše turiste, od početka do kraja sezone", pojasnio je direktor YUTA.

Pre nekoliko dana mnoge građane je obradovala najava da ćemo ovog leta, uprkos pandemiji, možda ipak moći da putujemo u Grčku. Međutim, onda je ta vest demantovana, a najavljeno je da bi putovanje moglo biti omogućeno uz određene uslove i protokole koji tek treba da se usaglase.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, kaže da je najvažnije unapred dogovoriti uslove za ulazak u Grčku.

- U ovom trenutku, zahvaljujući inicijativi koja je krenula iz privatnog sektora, i sa grčke, i sa srpske strane, kao i inicijativi naše ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić, razgovori o uslovima su započeti, neki modeli saradnje su već usaglašeni, a oni bi mogli da dovedu do potpisivanja memorandum koji će obezbediti nesmetani odlazak srpskih turista u Grčku i obrnuto – naveo je Seničić za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ocenjuje da bi finalni dokument, koji će predvideti šta je sve potrebno za odlazak u Grčku, mogao da bude na usvajanju u vladama obe države, ili u februaru, ili početkom marta, što bi dalo dovoljno vremena i mogućnosti za pripremu letnje sezone.

Jedan od uslova za prelazak granice mogao bi biti, kako kaže, sertifikat o vakcinaciji. Sertifikat bi morao da se usaglasi u pismenoj formi i morao bi biti prihvatljiv i za jednu, i za drugu stranu.

Foto: TV Pink Printscreen/Tanjug Video

- Vakcina nije osnovni uslov za odlazak u Grčku, ali sigurno jeste prednost. Ipak, zbog mnogih koji iz određenog razloga ne mogu da prime vakcinu, moramo da usaglasimo određene, druge modele. Jedna od opcija je, svakako, negativan PCR test, a trudimo se da opcija bude i negativni antiserološki test ili antigenski test, dakle, testovi koji su pristupačniji i koji se mogu obaviti i u privatnim laboratorijama – kaže direktor YUTA.

Podseća da je situacija u turističkim agencijama katastrofalna, a da bi dogovor sa Grčkom doprineo da se ona popravi. Nada se, kako kaže, sličnim sporazumima i sa brojnim drugim državama.

#Aleksandar Seničić

#Grčka