AKTUELNO

Najniži nivo poslovanja zabeležen je u aprilu 2020. godine

Prema najnovijoj prognozi Evropske organizacije za upravljanje vazdušnim saobraćajem - Eurocontrol, sve do 2026. godine se evropski vazdušni saobraćaj neće oporaviti i vratiti na nivo pre početka pandemije korona virusa.

Ova organizacija je izvestila da postoje tri scenarija, što je objavljeno u novembru prošle godine, pod pretpostavkom da je vakcinacija „široko dostupna“ ili da se pandemija završava do leta 2022. godine.

Foto: Tanjug/BEG AIRPORT

Pretpostavka je da će se avio saobraćaj do 2024. godine vratiti na 92% nivoa 2019. godine, ali da će se tokom ove godine možda oporaviti tek nešto više od polovine (51%) nivoa iz 2019. godine. Prema izveštaju ove organizacije, prošle godine je zabeleženo 44% prometa iz 2019. godine. U tom smislu Eurocontrol upozorava:

- Saobraćaj 2021. godine bi mogao biti samo neznatno bolji nego da nije postignut napredak u vezi sa vakcinama. Prema očekivanom scenariju oporavka, dostupnost vakcina čini zanemarljivu razliku u broju letova 2021. godine u odnosu na najgoru situaciju da nijedna vakcina nije uvedena – prenosi Travel Weekly.

Najoptimističniji scenario ove organizacije predviđa oporavak nivoa saobraćaja do 2024. godine. Ali postoji i mnogo pesimističniji scenario, prema kome avio-saobraćaj može da bude oporavljen tek do 2029. godine. 

Pretpostavka za optimističniji scenario je vezana za široku dostupnost vakcina, kada se očekuje da broj letova tokom cele godine dostigne 73% nivoa iz 2019. godine. Ali iz te organizacije ipak navode da je to „manje realno“.

Foto: Pixabay.com

Nasuprot tome, pretpostavka za izuzetno pesimističan scenario jeste da vakcine neće biti uvedene duže vreme za sve kategorije stanovništva i u svim zemljama. Ipak, najnovije prognoze Eurocontrola su „verovatno progresivno uvođenje vakcina širom Evrope tokom 2021. godine, ali ne i puna pokrivenost vakcinom ili nestanak korona virusa u narednih 12 meseci“. 

Iz te organizacije je istaknuto da, iako su vakcine dostupne, potrebno je vreme da one budu uvedene. Evropski vazdušni saobraćaj u 2020. godini je zabeležio pad od 55% u odnosu na 2019. godinu, pri čemu je polovina aviona u Evropi (51%) bila prizemljena krajem decembra prošle godine, navode iz ove organizacije.

Autor: Pink.rs

#avio

#prevoz