AKTUELNO

U Veneciji su ranije zabranjeni kiosci brze hrane, jedenje hrane usput ili na stepenicama, kao i brčkanje nogu u kanalima.

Vlasti u Veneciji razmatraju predlog da se turistima zabrani da sede i leže na stepenicama crkava i na trgovima grada. Ukoliko predlog bude usvojen, od oktobra će svi koji se ogluše o ovo pravilo morati da plate kaznu od najmanje 50, a najviše 500 evra. U najozbiljnijim slučajevima turisti bi čak mogli da budu izbačeni iz grada i da im bude zabranjen ulaz.

Foto: Unsplash.com

Sedenje na stepenicama i pored spomenika na Trgu Svetog Marka je već zabranjeno, što su lokalne organizacije i opozicija dočekali s prezirom. Vođa organizacija "Gruppo Aprile 25" Marko Gasprineti izjavio je da lista zabranjenih aktivnosti znači da u gradu "više nema šta da se radi".

Takozvani "Anđeli pristojnosti" hvataju turiste koji krše pravila, ali će u slučaju uvođenja novih mera biti potrebne hiljade pripadnika policije. U Veneciji su ranije zabranjeni kiosci brze hrane, jedenje hrane usput ili na stepenicama, kao i brčkanje nogu u kanalima.

Najnovije mere bi mogle da znače i zabranu muzike na brodovima, glavnom prevoznom sredstvu turista.

Grad je takođe poznato odredište kruzera, koji svakodnevno dovoze hiljade turista. Usvojena je zabrana za pristajanje i prolazak kruzera kroz Veneciju, ali ona stupa na snagu tek 2022. kada će brodovi pristajati u Margeri.

Autor: Pink.rs

#Putovanja

#Venecija