AKTUELNO

Blista u neverovatnim bojama.

Kinesko "Mrtvo more", poznato pod imenom slano jezero Junčeng ili jezero Kseiči, sve je samo ne mrtvo.

Neverovatne nijanse ovog jezera vekovima igra važnu ulogu u poljoprivrednoj tradiciji. Boje nastaju zato što određeni mikroorganizmi u vodi reaguju na toplotu i svetlost.

Ovo šareno jezero u sebi sadrži gomilu soli koje izlaze na površinu kada voda u plitkim delovima isparava, koju meštani odvoze i prodaju. Proizvodnja soli ima dugu istoriju, a i dalje je osnova kulture i ekonomije ovog dela države .

Dobro je poznata činjenica da je Kina najveći svetski proizvođač soli, ali jezero Kseiči je, zbog svog magičnog izgleda, jedno od posebnih izvora tog minerala, kako za meštane tako i za turiste.

Kako nastaju boje, a kako kristali?

U jezeru živi vrsta mikroalgi koja se zove Dinaleilla salina. Ona reaguje na svetlost i temperaturu tako što menja boju.

Pojava koju Kinezi često nazivaju "cvetanje soli" nastaje zimi. Ovo su zaista jedne od najlepših znamenitosti tokom zime, jer kristali izbiju na površinu vode i podsećaju na prelepe cvetove.

Iako bi bilo lepo da se to događa svake zime, moraju da se stvore pravi uslovi kako bi ovi kristali porasli, a da bi se to dogodilo temperatura mora da padne ispod 5 stepeni.

Ove sjajne znamenitosti su dva glavna razloga zbog kojih ljudi posećuju, ali veruje se da su minerali pronađeni u slanom jezeru neverovatno blagotvorni i za kožu, čineći ovo jezero još privlačnijim odredištem.

#Kina

#Putovanja

#mrtvo more