AKTUELNO

Kompanija International SOS, koja se bavi zdravstvenim i bezbednosnim uslugama, objavila je godišnju listu najrizičnijih destinacija za putovanje za 2021. godinu.

Lista se svake godine sastavlja na osnovu bezbednosnih i zdravstvenih rizika, a ove godine posebno je razmatran i rizik od zaraze korona virusom.

Foto: Tanjug AP/Ghaith Alsayed

Mapa kaže da su najopasnija mesta za posetiti u 2021. godini Libija, Sirija, Irak i Centralnoafrička republika. Kao zemlje sa najvećim bezbednosnim rizikom ocenjene su afričke i zemlje Srednjeg istoka. Među njima najviše se ističu Avganistan, Libija, Irak, Sirija, Mali, Južni Sudan i Somalija.

Sa druge strane, spisak zemalja sa najvećim zdravstvenim rizikom smatraju se Libija, Južni Sudan, Somalija, Venecuela, Sirija, Irak, Avganistan i Jemen. Na neslavnoj listi ove zemlje su završile i zbog političkog i društvenog nasilja, kao i zbog problema u pružanju adekvatne medicinske nege. 

Foto: Tanjug AP/Anmar Khalil

Zdravstveni i bezbednosni rizik najmanji je u zemljama Zapada, ali International SOS ističe da bi moglo da dođe do promena na listi usled pandemije korona virusa, čiji se dalji tok ne može tačno predvideti.

Među zemljama sa najnižim bezbednosnim rizikom našla se Skandinavija, kao i Kina, dok je Velika Britanija rangirana kao "zemlja umerenog rizika" kada je reč o epidemiji korona virusa.

Kao zemlje sa najnižim rizikom od zaraze korona virusom rangirani su Novi Zeland, Tanzanija i Nikaragva.

Autor: Pink.rs

#Putovanja

#Rizik