AKTUELNO

Očekuje se da će projekat biti završen do 2023. godine

Na istom prostoru na kom se sada okupljaju mnogi turisti nekada se okupljalo desetine hiljada ljudi koji su gledali gladijatore i borili se sa divljim životinjama. Iako novi planovi za Koloseum ne uključuju takve priče (očigledno), rezultati novog projekta neće biti ništa manje spektakularni kada su u pitanju događaji, koncerti i pozorišne predstave. Vlasti Rima veruju da će Koloseumu vratiti nekadašnju slavu, ovoga puta na drugačiji način - kroz umetničke događaje.

Sada je cilj je da se podovi još jednom odvoje kako bi se replicirao nekadašnji izgled. Vrednost rekonstrukcije projekta nije zanemarljiva - italijanska vlada već je obećala skoro 12 miliona dolara. Početkom februara dizajnerski tim bi trebalo u uđe u ovo drevno zdanje i koordinira projekat.

Koloseum je bio mesto gde zabrane nisu važile u vreme dok su gledaoci svedočili događajima koje bi moderno društvo sigurno smatralo nehumanim. Puštanje divljih životinja u arenu sa obučenim borcem, neizvesnost ko će pobediti..., sve to je dizalo nivo uzbuđenja do usijanja. Životinje bi stizale na mesta oko poda Koloseuma puštana kroz vrata i tajne prolaze, a onda bi krenule borbe.

Istu tehnologiju i dizajn podova Rim namerava da primeni i danas, s tim što će se pred gledaocima pojavljivati umetnici svetskog renomea.

Autor: Pink.rs

#Italija

#koloseum