AKTUELNO

U želji da kontroliše južni Atlantik i Tihi okean, britanska mornarica zadužila je Admirala Bajrona da naseli ostrva koja se nalazi između Južne Amerike i Australije, na kojem bi se brodovi mogli opremiti kako bi pronašli alternativnu rutu do Istočne Indije. Kad se konačno vratio u Englesku, postavio je rekord, plovio je dalje od svih do tada, i to je trajalo dve godine.

Iskusni moreplovac se suočio s najvećim vodenim telom na svetu, beskrajnim Tihim okeanom. Nakon mesec dana praznog plavog horizonta, pojavilo se prvo maleno ostrvo. Bio je to petak, 7. april 1765. godine, a ostrvo je opisano kao rajsko, sa belim peskom, dugačkim plažama i netaknutom prirodom.

Na ostrvu su zatekli starosedeoce koji nisu bili naklonjeni strancima, imali su jako duga koplja i tetovaže po celom telu. Nisu dozvoljavali da pristanu brodom, bili su prilično militantno raspoloženi, a admiral nije želeo da naudi ovim ljudima, jednostavno su branili svoje mesto pod nebom.

Pokušali su sa darovima, hlebom i namirnicama koje su bacali domorocima, ništa. Kad je konačno diplomatija zakazala, nakon samo dva dana, brod je krenuo nazad ka svom domu. Admiral je na putu ka kući označio ovu svoju novu frustraciju na karti sveta, nazivajući ova ostrva "Ostrvima razočaranja".

Ova ostrva se zovu Napuka i Tepoto, i nalaze se u arhipelagu Tuamotu, najdužem lancu koralnih grebena na svetu. Tepoto, površine svega 4 kvadratna kilometra, jedno je od najmanjih od 118 ostrva i atola koji čine Francusku Polineziju. Ovde nema hotela, nema restorana, nema turističke industrije, i sve izgleda autentično, izgleda kao raj.

Zvanično ovde živi 78 stanovnika, ali to nije potvrđeno, i lokalci koji znaju kako da stignu do ostrva kažu da niko nije dolazio godinama, a ni odlazio. Postoji priča koja kaže da na ostrvu Tepoto nije bilo posetilaca, odnosno stranaca već 72 godine.

Oni koji su posetili ovaj kraj, ili bili bar blizu, pripovedaju o lepotama ovog dela sveta. Vreme je idealno, more je čisto i bogato, a i narod se promenio, nije toliko ratoboran, pa bi mogla da se izbriše ta admiralova greška, ova ostrva su sve osim razočaranja.

Autor: Pink.rs

#Ostrvo

#Plaža