AKTUELNO

Svako ko je bio fan svetskog fudbala ranih 90-ih zna da su fudbalski navijači bili podeljeni u dva tima, Brazil i Argentinu. Izabrali biste svoj tim u skladu sa pričama koje ste čuli od svojih starijih, o dva velikana igre, Peleu i Dijegu Armandu Maradoni.

Dok je Pele igrao za Brazil, Maradona je predstavljao Argentinu, a njihovi timovi su dominirali na svim Mundijalima.

Na nesreću, 25. novembra svet je izgubio Dijega Maradonu, koji je preminuo u 60. godini života. Legendarni fudbaler dobio je nadimak El Pibe de Oro, ili Zlatno dete, i takav je ostao tokom cele karijere.

Maradona, koji je tokom svog vremena samo grupisao titule, bio je najpopularniji po svom čuvenom golu zbog kog su ga zvali i Božija ruka. Ali Maradona je bio više od puke fudbalske ikone, njegovo interesovanje za latinoameričku politiku, druženje sa Fidel Kastrom, kojeg je nazvao svojim drugim ocem, držali su ga u centru pažnje dugo nakon što je napustio igru, piše Travelmagazine.

Foto: Tanjug AP/Bikas Das

Buenos Ajres

Rođen 1960. u siromašnoj porodici, Maradona je zapravo odrastao na periferiji Buenos Airesa, u gradu zvanom Villa Fiorito. Dom fudbalske legende sada je muzej koji možete posetiti. Kuća je baš onakva kakva je bila nekada kada je Dijego tamo živeo sa porodicom. Za sve ljubitelje fudbalera, ovaj muzej je zaista svetinja koja slavi njegov život i sjajne partije.

Napulj

Kada je Dijego Armando Maradona stigao u Napulj da igra za tim Napoli, jula 1984, grad je dobio svog spasioca. Navijači su bili u delirijumu jer je u njihov grad stigao najveći igrač, i to iz reda moćne Barselone. Maradona je potom postao kapiten tima i sjajnim partijama omogućio ekipi da opstane u teškoj Seriji A. Napoli je osvojio svoje prvo prvenstvo u Seriji A u periodu 1986-87, a slavlja su trajala skoro nedelju dana.

Zaista, grad je spasila Ruka Božja. Maradona je postao heroj Napolitanaca koji su mu posvećivali navijačke pesme i murale.

Meksiko Siti

Maradona je 1986. godine na stadionu Azteca u Meksiko Sitiju uspeo da usreći sve argentinske navijače, i to pogotkom koji će ostati upamćen kao njegov najslavniji. Meč je bio protiv Engleske, igralo se četvrtfinale Mundijala. Maradona je skočio i šutirao glavom. Na nesreću Engleske, nije bilo tehnologije koja je mogla da utvrdi da li je gol postignut glavom ili rukom. Maradona je kasnije komentarisao gol rekavši da ga je postigao malo glavom, a malo božjom rukom.

Ali to nije bilo sve, Maradona je potom postigao svoj drugi pogodak u utakmici koja je proglašena Utakmicom veka.

Kuba

Slava je Dijegu donela dosta problema u životu. Njegova zavisnost od kokaina dostigla je gadan nivo i fudbaler je bio u očajničkoj potrazi za rehabilitacijom. Nakon što je odbijen u rodnoj Argentini, 1987. godine Maradona odlazi na Kubu, gde mu je Fidel stavio sve medicinske ustanove u zemlju na raspolaganje.

Ovde je Maradona formirao svoje političke stavove i postao pristalica komunističkih režima koji su se pojavili širom Južne Amerike.

#Argentina

#Dijego Maradona

#Južna Amerika

#Putovanja