AKTUELNO

Ko jednom dođe, neće želeti da ga ikada napusti.

Postoje mesta koja izgledaju kao da su iz bajke. Zapravo, za Kolmar u Francuskoj smo uvereni da je zapravo rodno mesto, nikog drugog do Deda Mraza lično.

Jer, ruku na srce, jedan pogled na ove nestvarne fotografije, i biće vam jasno zašto ovaj gradić turisti obožavaju, pogotovo tokom Božića.

Na sve strane videćete okićene zgrade i kućice, plišane medvediće, sijalice, ukrase, mašnice i plišane medvediće.

Na svakom koraku su okićene jelke i božićne zvezde, ulicama popločanim kaldrom proteže se miris tople čokolade i kuvanog vina. Pa gde ćete bolje?

Ali, Kolmar je poseban i zbog još nekih stvari. Naime, ovo mesto odiše staronemačkim šarmom, ponajviše jer je udaljen od nemačke granice samo dvadesetak kilometara, a zovu ga i “Malom Venecijom” ali i “gradom vina i umetnosti”.

Po prvi put, u istoriji se spominje još davne 823. godine, a Kolmar je rodno mesto i čuvenog vajara Frederika – Ogista Bartoldija, koji je dizajnirao američki Kip slobode.

Foto: Pixabay.com

U ovog gradu živi oko 86 hiljada stanovnika, a smešten je u podnožju planine Vogezi, pored reke Lauh koja je kanalom povezana sa Rajnom, navodi se na Wikipediji.

Posle Drugog svetskog rata, Kolmar je postao važan privredni i turistički centar. Sajam vina i međunarodni festival klasične muzike, doprineli su dobrom glasu grada širom sveta. Turistička navala je velika. Svako hoće svoj deo alzaške idile u Kolmaru – fotografiju sa kućama starim nekoliko stotina godina dok se ogledaju u vodi, zajedno sa cvećem iz sijaset saksija na fasadama.

Kako se navodi na portalu dw, po baštama kafana i restorana toči se najfinije vino. Na sto se serviraju specijaliteti koji su proslavili Alzas. Na prvom mestu je “Flamkuhen” – reč je o nekoj vrsti alzaške pice sa vrlo tankim testom. Tu su i obilne porcije od mesa. “Jarret de porc fume, chocroute” – iza ovog ljupkog naziva krije se dimljena svinjska kolenica sa kiselim kupusom – jelo koje je sa one strane granice, u Nemačkoj, servira kao tipično nemačko.

Zato, ako se uželite nekad prave praznične atmosfere, posetite neobični Kolmar. Jedno je sigurno – jednom kada dođete, nećete želeti ikada da odete, piše Objektiv.

#Francuska

#Kolmar

#Nova godina

#Praznici