AKTUELNO

Austrijski parlament usvojio je odluku o drugom "zaključavanju" Austrije, sa ograničenjem kretanja koje će važiti celog dana, u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Nove mere potpunog zaključavanja, po uzoru na proleće, počeće da se primenjuju od sutra i važiće do 6. decembra, a imaju za cilj drastično smanjenje kontakata. Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerije, apoteka, banaka, pošta, benzinskih pumpi.

Ograničenje kretanja proširuje se na ceo dan, tako da će građani moći da izađu iz svoja "četiri zida" samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomažu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca.

Takođe se zatvaraju i škole, to jest svi uzrasti prelaze na učenje od kuće.

Šoping je jedna od omiljenih aktivnosti turista koji obilaze gradove. Bečlije tradicionalno idu u kupovinu u čuvenu Mariahilfer štrase. Ovde se mogu naći velike robne kuće, internacionalni trgovinski lanci i po pravilu najveća sniženja i specijalne ponude. Prijatni ulični kafei, poslastičarnice i restorani mame na pauzu nakon naporne šetnje.

Foto: Pixabay.com

Šoping u Beču čeka bolje vremena?

Zimska sniženja kupci mogu da očekuju delimično već sredinom decembra. Takođe, bečki novogodišnji vašari su deo tradicije koja traje vekovima i za mnoge ljude predstavljaju deo "bečke kulture", ali sada ostaje da se vidi kako će nova "normalnost" izgledati i da li ćemo morati da sačekamo sledeću godinu za uživanje u austrijskom gradu.

Za razliku od "blagog zaključavanja", koje je usvojeno početkom meseca, a koje je predviđalo i policijski čas od 20 do šest sati ujutro, uz zatvaranje gastronomije, hoteljerstva, ovaj put su samo vladajuće partije - Narodna stranka (OVP) i Zeleni - glasali za nove mere. Opozicija, uključujući i Socijaldemokratsku partiju (SPO), koja je prethodnu meru podržala, kritikovala je oštro austrijsku vladu.

#Beč

#Putovanja