AKTUELNO

Kada nas uhvati sezonska depresija i jesenja melanholija, postoje načini kako da podignemo raspoloženje i podstaknemo sebe na rad.

Jesen samo što je počela, a vi ste umorni. Verovali ili ne - potpuno je normalno da vas stigne umor.

Psiholog Milica Miloradović Stanković savetuje šta uraditi u slučaju da se početkom jeseni naglo pojavi umor:

- U poboljšanju opšteg stanja organizma pomaže izlaganje dnevnoj sunčevoj svetlosti, boravak u prirodi, na svežem vazduhu - šetnja i sportske aktivnosti kao što je trčanje, unošenje vitamina C i D kroz pravilnu i zdravu ishranu - kaže psiholog.

Od pomoći je i jutarnje tuširanje naizmenično vrućom i hladnom vodom, vežbanje i rekreacija, osvetljavanje prostorija u kojima boravimo, druženje i izlasci sa prijateljima, kreativne aktivnosti u slobodno vreme...

Često neplanirani izleti mogu da donesu mnogo radosti i dobrog raspoloženja. Ma koliko trajao odmor, treba ga isplanirati i iskoristiti na pravi način:

- Važno je da se što više ili u potpunosti isključimo od dešavanja na poslu, jer ako smo na odmoru, a podrazumeva se da ćemo šefu, podređenima ili ostalim saradnicima biti dostupni za sve što treba, odmor gubi smisao.

Čak i da ispoštuju našu potrebu i pravo da se izolujemo, činjenica da nas u svakom trenutku mogu pozvati ne dopušta da se opustimo i odmorimo. Ukoliko nije moguće prekinuti kontakt za vreme odmora, onda bi bilo dobro da tu vrstu komunikacije svedemo na razumnu meru. Na primer, da se dogovorimo da nas mogu pozvati najviše dva ili tri puta i to u hitnim i neodložnim slučajevima.

- Takođe, dobro je isplanirati odmor tek nakon što obavimo važne poslove. Svest o tome da nas po povratku na posao čekaju krupne stvari, opterećuje, pa nam je teže da se opustimo - ističe psiholog.

Međutim, ne treba ni čekati da dođe do velikog zamora i iscrpljivanja organizma na poslu. Tada je potrebno više vremena za odmor i ponovno uspostavljanje ravnoteže.

#Putovanja