AKTUELNO

Kada pomislimo na male ribarske luke, duge peščane plaže, tropske biljke i parkove u kojima žive dabrovi, Francuska nam definitivno nije prva asocijacija. Međutim, na obalama ove zemlje smeštena je "kolonija" slikovitih gradova, a jedan od njih je i Oleron.

Ribarska naselja Olerona su mala i pitoma. Poznata su ljubiteljima fotografije koji ovde dolaze da ovekoveče šarene ribarske kućice i kabine, a turistima je savršen izbor za lagan odmor. Plaže su peščane, klima blaga, a hrana ne može biti svežija.

Sa svetionika visokog 46 metara pruža se predivan panoramski pogled na Atlantik i park prirode na severu kontinenta. Tu su i masivne zidine nekadašnje tvrđave koja je danas napuštena, ali ne i zaboravljena. Potpuno besplatno možete ući i razgledati, a prostor su iskoristili i domaći umetnici i vajari, kao svoj atelje.

Oleronovu malu botaničku baštu je, ni iz čega, stvorio domaći stanovnik, i ubacio u njega raznorazne tropske biljke. Možda želite imati takav raj u svojoj sobi ili kući, pa je dobra vest da će vlasnik rado da vam pokaže kako da napravite nešto slično.

Tu je i prodavnica u kojoj možete da kupite seme većine biljaka koje ste videli u ovoj botaničkoj bašti.

Osim botaničke bašte, Oleron krasi i neobičan "zoo vrt": Park dabrova. Leti ovde mali dabrovi imaju sve što im treba - vodu, hranu, prostor za trčkaranje i plivanje, kao i pažnju posetilaca koji dolaze da se druže sa njima.

Pre 50 godina, Oleron je povezan sa kopnenim delom Francuske mostom dužine gotovo 3 kilometra. U to doba, bio je to najduži francuski most.

Mada do Olerona možete i automobilom, mnogi se odlučuju da ga otkriju biciklom. U poslednjih deset godina, izgrađena je mreža biciklističkih staza duža od 100 kilometara.

Smešten je na pola puta između Bordoa i Nanta, pa je zgodno mesto ukoliko želite da "presečete put" i vidite malo drugačiju Francusku.

#Oleron

#Putovanja

#kućice