AKTUELNO

Iako je pandemija korona virusa mnogima pokvarila planove za letovanje, neki od nas i dalje uživaju u sanjarenju i planiranju nekuh budućih putovanja.

Pandemija je pretvorila ovu godinu u nešto što čovečanstvo još nije iskusilo. U mnoge aspekte našeg života uvukla se neizvesnost. Iz tog razloga se opravdano svi pitamo - da li uopšte ima smisla da planiramo neka putovanja?

Pojedincima koji zaista vole da putuju nemogućnost planiranja putovanja stvara dodatni stres, jer je to nešto čemu su se prethodnih godina radovali mesecima. Rejčel Hil, osnivač portala "RachelTravel" smatra da bez obzira na to koliko su vremena neizvesna poželjno je odvajati novac za neko buduće putovanje.

- Čak iako nećete moći da putujete do kraja ove godine uvek će vam dobro doći malo ušteđenog novca kada se prvi put bude ukazala prilika za putovanje - kaže ona.

Finansijski savetnik Amanda Klejmen se slaže sa Rejčel.

- Štednja je uvek dobra ideja jer vam stvara želju da svoj plan ostvarite. Pandemija je povećala nivo anksioznosti kod mnogih od nas, ali samo razmišljanje ili sanjarenje o cilju može da nam pomogne - objasnla je Klejman.

Promenite svoju dnevnu potrošnju

- Većina ljudi ne razmišlja kritički o svom budžetu. Kada biste samo malo smanjili nepotrebnu potrošnju, mogli biste mnogo efikasnije da štedite novac. Od početka pandemije znatno bi se povećao budžet  - objasnila je ona.

Klejman predlaže da štednju posmatrate kao zanimljivu igru. Što više uštedite tog meseca, to ste bolje uspeli u igri.

Zamislite gde biste želeli da budete i polako počnite da istražujete, planirate i štedite. Imajte na umu da će dan vašeg putovanja doći.

#planiranje

#putovanje