AKTUELNO

Planina toliko puta opevana u narodnim pesmama i to naročito onima o Kraljeviću Marku, danas je jedna od omiljenih destinacija za avanturiste i ljubitelje planinarenja.

Planina Miroč se nalazi u sastavu Nacionalnog parka Đerdap, na području Negotinske krajine, između Tekije na Dunavu i Donjeg Milanovca.

U doba postojanja Rimskog carstva je upravo preko ovo planine prolazio Carigradski drum, poznat i kao Velika džada, koji je spajao Beograd i Konstantinopolj.

Osim po znamenitostima u vidu bunara Kraljevića Marka i Markovog kamena, planina Miroč je poznata i po brojnim vrstama naročito lekovitog bilja, koje na njoj raste. Upravo zato su još rimski legionari obilato koristili trave koje rastu na ovoj planini.

Foto: google.com/maps

Ne samo da je Miroč smatran odličnim mestom za oporavak zbog prisustva mnogih lekovitih biljnih vrsta, već i zbog svoje klime je svrstavan još u to doba u svojevrsnu vazdušnu banju.

Specifičnosti najisturenijeg dela na istoku Srbije

Već smo pomenuli mnogobrojne lekovite biljke koje rastu na ovom području. Ali nisu samo one specifičnost Miroča.

Na ovoj planini se nalaze i brojne pećine, od kojih su samo neke istražene i to ne baš u potpunosti. Najpoznatije su pećina Gradašnica i Lazareva pećina. Međutim, ovde postoje i pećina Gaura Ra, zatim Ibrin ponor i Bele vode, kao i pećine nazvane Rakin i Buronov ponor, ali i druge. U principu se ne savetuje upuštati se u istraživanje bilo koje od njih, ukoliko nemate dovoljno speleoploškog iskustva i, naravno adekvatnu opremu za to.

Na području planine Miroč se nalaze i neki od najdubljih ponora u našoj zemlji, ali i uvale i vrtače, kao i depresije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Osim po izuzetno bogatom biljnom svetu, ovde obitavaju i mnoge divlje životinjske vrste.

Sa najvišeg vrha planine, nazvanog Veliki Štrbac, koji se nalazi na 768 metara nadmroske visine se, pored ostalog pruža fenomenalan pogled na okolinu. A sa vrha Mali Štrbac se može videti i lik dačanskog kralja Decebala, koji je isklesan u steni na rumunskoj strani Dunava.

S obzirom na to da se čak 14 sela nalazi na području ove planine, te postoji mogućnost posete neke od njih, kako bi turisti imali prilike da isprobaju lokalne gastronomske specijalitete.

#Miroč

#Putovanja

#Srbija