AKTUELNO

Jedan od načina da upoznate kulturu neke zemlje i nacije jeste da svratite u neki nacionalni restoran i probate jelo koje je specifično baš za to podneblje.

Ovo su najbolja nacionalna jela evropske kuhinje, koje je nabrojao Travelmagazine. Neke će podsetiti na lepši period, a neke da u spisak želja zvrste i ova mesta za neka naredna putovanja.

1. Pierogi u Poljskoj

Postoji toliko razloga da posetite Poljsku, ali "probati pierogi" trebalo bi da bude na vrhu vaše liste. Ove male knedle mogu se puniti bukvalno bilo čime. Klasična verzija uključuje krompir i sir, meso i kupus ili samo povrće. Često se serviraju prelivene pavlakom i prženim lukom ili svinjetinom. Popularne su i kao desert, punjene voćem i slatkim sirom.

2. Pasteis de nata u Portugalu

Ukusne pasteis de nata (portugalski desert), mogu se naći širom sveta, ali niko ne može da vam napravi baš one koje se serviraju u portugalskim poslastičarnicama i restoranima. Ova zlatnosmeđa peciva punjena su karamelizovanom kremom dok vas spolja mami ljuska, dovoljno tanka da u spoju sa slatkim oduševi svako nepce. Naručite je uz jaku crnu kafu.

3.Arancini u Italiji

U Italiji šta god da probate, nećete pogrešiti. Ovo je zemlja gurmana i najbolje evropske kuhinje. Ali pre nego što napravite plan za testenine i picu, razmislite o skromnom arancinu. To je kuglica pirinča, punjena mesom, sirom ili povrćem, a zatim izmrvljena i pržena do zlatnog savršenstva. Arancini se često jede kao brza užina ili kao ručak u pokretu - omiljeni obrok učenika koji nemaju veliki budžet.

4.Bocadillo de jamon u Španiji

Izgleda kao normalan sendvič sa šunkom, ali nikada ne potcenjujte dobar bocadillo de jamon. Unutrašnjost hrskavih, ali mekanih španskih bageta često se natopi maslinovim uljem i belim lukom, da bi se potom naslagala tanka dimljena šunka. Neke varijacije mogu takođe da sadrže sir manchego, papriku, paradajz ili masline, ali čak i najklasičniji su preukusni.

5.Smørrebrød u Danskoj

To su sendviči na bazi raženog hleba sa maslacem, obično preliveni nekim varijacijama jaja, sira, mesa ili ribe.

Danci nožem i viljuškom osiguravaju da prelivi ostanu netaknuti. Zapravo postoji cela društvena etika kako se jede smørrebrød, kako se sastavljaju i redosled kojim se konzumiraju. Možda je najbolje da to uradite sa lokalcem koji će vas uputiti kako da degustirate ovu poslasticu koja je osnova danske kuhinje.

#Hrana

#Putovanja