AKTUELNO

Avanturisti i planinari koji žele da osvoje neki od vrhova na Himalajima ponovo mogu da krenu put Nepala, prvi put u poslednjih sedam meseci, jer su vlasti odlučile da otvore granice za strane posetioce.

Planinski turizam je glavni izvor prihoda u Nepalu i zatvaranja koja su usledila nakon proglašenja pandemije ostavila su bez posla oko 800 hiljada ljudi. 

Otvaranje se za sada odnosi samo na planinare koji žele da se penju na neki od poznatih himalajskih vrhova. U Nepalu se nalazi 8 od 14 najviših planinskih vrhova na svetu, uključujući i najviši Mont Everest (8.848 metara n.v.). 

Umesto vize, svi koji žele da putuju u Nepal moraće prethodno da dobiju odobrenje, daju na uvid detaljan plan svog kretanja, iznajme opremu od lokalnih firmi i obezbede osiguranje koje pokriva i kovid-19, preneo je AP. 

Pre puta dužni su da se testiraju na kovid-19, po dolasku u Nepal da ostanu sedam dana izolovani u hotelu u Katmanduu, a potom da se ponovo testiraju pre nego što im se izda dozvola da krenu put Himalaja. 

"Nastojimo da oživimo turizam koji je ozbiljno pogođen pandemijom, ali istgovremeno nismo spremni da reskiramo", ukazao je generalni direktor nepalskog sekretarijata za turizam Rudra Sing Tamang.

#Himalaji

#Nepal