AKTUELNO

Postojale su zemlje koje su mogle biti prihvatljive za sve.

Posle meseci karantina i izolacije u Barseloni, advokat Alberto Merlo je bio spreman da putuje i ponovo se sretne sa svojim prijateljima, od kojih mnogi žive u inostranstvu. 

Na putovanjima mu uvek društvo pravi Džejson Miler, vlasnik turističke agencije iz Njujorka.

- Svet nam je bio nadohvat ruke i bilo je teško suziti izbore i odlučiti se za neko odredište – izjavio je Merlo za CNN.

A onda je došla pandemija.

- Tražili smo da putujemo u avgustu i teško smo pronašli zemlju, koju smo smeli obojica da posetimo. A i ako bi nam dozvolili obojici da uđemo, morali smo opet da pronađemo zemlju u kojoj nije na snazi bio obavezan karantin. Reći ću samo da to nije bilo baš tako jednostavno – istakao je.

Novi plan putovanja

Putovanje sa ciljem susreta sa prijateljima i članovima porodice koji žive u drugim zemljama je uvek organizacioni izazov. Ali kada je cilj da provedete vreme sa vama dragim osobama, ništa nije neizvodljivo.

U toku trajanja pandemije je retko ko odmor planirao na uobičajeni način. Gotovo je bilo nemoguće organizovati se tako da posetite više gradova, ali je sve to postalo malo lakše izvodljivo kako su se zemlje polako otvarale.

Najpre se moraju prikupiti sve potrebne informacije o ograničenjama i merama koje u izabranoj zemlji u tom trenutku važe.

Ali ono što je još važnije, putnici bi trebalo dobro da razmisle o petancijalnim rizicima. Kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Putovanja povećavaju vaše šanse za dobijanje i širenje Covid-19. Boravak kod kuće je najbolji način da zaštitite sebe i druge od Covid-19.

Da li putnik ima zdravstveno osiguranje tokom putovanja?

Da li prihvata rizik da bude zarobljen u nekoj zemlji, u slučaju iznenadnog zatvaranja granica? Ipak, to uopšte nisu tako nevažne stvari kao što se možda čini i svakako ih treba uzeti u obzir prilikom planiranja putovanja.

Kako su to uradili Merlo i Miler?

Posle duže potrage su konačno uspeli da pronađu destinaciju, u kojoj su mogli da borave obojica, jedan sa španskim, drugi sa američkim pasošem.

Bilo je vrlo važno najpre da pronađu zemlju koja ima koliko-toliko otvorene granice (makar i uz negativan test) i u kojoj nije na snazi obavezan karantin za strane državljane.

Nakon dužeg istraživanja, izbor je pao na Hrvatsku.Američki državljani su u tu zemlju tokom avgusta mogli da uđu sa negativnim PCR testom, dok je španskim državljanima ulazak bio omogućen bez ikakvih ograničenja, budući da su državljani zemlje u sastavu Evropske Unije.

Turska i Meksiko kao izbor američkih državljana

Budući da su stanovnici SAD-a imali zabranu putovanja u jednom trenutku, te da su granice mnogih zemalja za njih bile zatvorene, to su se kao idealne destinacije nametnule Turska i Meksiko.

Mnogi američki državljani su tu priliku iskoristili ne samo zbog odlaska na odmor, već i da bi se na tim destinacijama susreli sa svojim rođacima ili prijateljima, koji žive van Amerike.

#putovanje