AKTUELNO

Dvoje turista, Nemac i Čehinja, pokušali su da na zidu čuvene fontane „Trevi“ u Rimu urežu svoja imena i to je samo jedan od primera neodgovornog ponašanja turista u Italiji.

Uhvaćeni su na delu, kažnjeni su na licu mesta sa 450 evra i naređeno im je da se udalje, u skladu sa uredbom o ponašanju na javnim mestima od istorijsko-arheološkog značaja, piše rimski dnevni list „Il Mesadzero“.

Gradonačelnik Rima Virdzinija Radzi je na svom Tviteru pohvalila lokalnu policiju i naglasila:

„Nikakva tolerancija prema onima koji uništavaju ili oštećuju spomenike“.

Zbog pandemije Covida19 u Italiji je ove godine nekoliko miliona turista manje, ali ovi koji su posetili „Lepu zemlju“ (Bel paese), kako Italijani tepaju svojoj državi, uspeli su da u manje od mesec dana pokažu vandalizam prema kulturno-istorijskim spomenicima, što je izazvalo istoričara umetnosti Vitoria Sgarbi da ih javno nazove „barbarima”.

Prošle sedmice u Firenci je uhvaćena na delu francuska turistkinja od 60 godina koja je na jednom od stubova staroga mosta flomasterom ispisivala svoje ime i datum boravka u Firenci.

Žena je privedena u policijsku stanicu i kažnjena novčano.

Početkom avgusta zabeležena su još dva slučaja neodgovornih turista u Pompejima – žena koja se popela na krov dve hiljade godina starog termarijuma, da bi napravila selfi i Austrijanac koji je, da bi napravio selfi, seo i slomio prste na statui Antonia Kanove.

#Turizam