AKTUELNO

Mnogi gradovi su postali popularni među turistima zahvaljujući dobrim knjigama

Dobra knjiga je uvek bila najbolja inspiracija da se otputuje na mesto koje je slikovito napisano, a neke od njih su postale legendarne i pokrenule su čitavu revoluciju u svetu turizma.

Knjiga "Jedi, moli, voli" objavljena je 2007. godine i smatra se "biblijom" solo putnika. Naime, od kada je knjiga ekranizovana i Džulija Roberts krenula na spiritualno putovanje da traži sebe, milioni žena je krenulo u Indiju i Bali.

Međutim, sličan efekat imale su i druge knjige zahvaljujući kojima su turisti, jednostavno, otkrili neka odredišta.

1. "Ubistvo na Nilu", Agata Kristi

Agata je bila strastvena putnica i u svim hotelima u kojima je odsedala u njenim sobama, kao što je "Pera palas" u Istanbulu i "Katarakt" u Asuanu, mogu se videti mali muzeji posvećeni njenom boravku. Većina ljudi želi da, bar, jednom u životu posete Egipat i vide piramide, a velika zasluga pripada čuvenoj spisateljici krimića.

2."Istanbul", Orhan Pamuk

Nežan i melanholličan način kojim Pamuk piše o svom gradu uspeo je da natera sve njegove čitaoce da požele da vide grad koji se prostire na dva kontinenta. Ulice iz njegove knjige se i danas mogu videti i osetiti atmosfera.

3. "Putovanje kroz Portugaliju", Žoze Saramago

Sve knjige portugalskog nobelovca, počevši od "Godine smrti Rikarda Reiša", neodoljivo privlače čitaoce da popiju kafu u Alfami i uživaju u dugačkim senkama koje padaju na kkuće obložene azuležo pločicama.

4 "Romeo i Julija", Šekspir

Neverovatna ljubavna priča koju je ispričao engleski pisac je i danas razlog zašto milioni turista hrle u Veronu. Svaki kutak u ovom gradu je mesto na kojem se može ispričati nešto o tragičnom paru. Pored posete Julijinoj kući i slikanja sa Romeovom kućom, postoje i brojne ture, pa čak i "ljubavne potrage za blagom" koje su osmišljene samo za decu.

5. "Plaža", Aleks Garland

Film "Plaža" je prvo bio knjiga, ali je tek Leonardo di Kaprio učinio da Tajland postane san svakog mladog putnika. Zahvaljujući avanturi mladih bekpekera ispričanih u knjizi i viđenih u filmu, svi su poeželeli da se kupahz ba Fi Fi plaži koja je vremenom postala toliko zagađena da je zabranjeno kupanje na njoj.

6. "Smrt u Veneciji", Tomas Man

Atmosfera ove tanke knjižice uspela je na fantastičan način dočara kako izgleda ovaj grad kada u njemu nema karnevala i turista. Nažalost, poslednjih godina je postalo nemoguće doživeti prazne ulice u Veneciji.

7. "Devojka sa bisernom minđušom", Trejsi Ševalije

Holandija je za mnoge bila mesto greha dok ih Ševalje nije podsetila da je to i zemlja umetnosti. Delft su ubrzo pošto je knjiga postala bestseler počeli da opsedaju turisti.

#Putovanja