AKTUELNO

Šta podrazumeva pravi odmor i koliko bi trebalo da traje? Mada je nekada dovoljan i produženi vikend da razbijemo rutinu, takvi odmori, naročito nakon dužeg perioda rada, mogu samo da zaleče umor.

Psiholog Milica Miloradović Stanković smatra da će idućeg leta, ako epidemiološka situacija to bude dozvolila, biti prilike za odmor.

Tu je zimovanje, a potom i prvomajski i uskršnji praznici. Kako bismo bili efikasniji u obavljanju poslovnih i privatnih obaveza, u narednom periodu treba iskoristiti svaku priliku za predah.

Promena sredine, makar nakratko, u vidu vikend-putovanja, omogućiće nam da "dopunimo baterije" i okrepiće nas.

Kada na odmoru pomislimo da nam je dosadno - vreme je za povratak kući.

- Stručnjaci kažu da je idealno vreme trajanje odmora tri nedelje. Prvih dana odmor je uglavnom pasivan - potrebno nam je da se naspavamo i opustimo telo. U tom periodu je brzina oporavka najveća, pa je zato i važno da takoreći ne radimo ništa. Nakon toga smo spremni za aktivniji, kreativan deo odmora u kome možemo da radimo ono što volimo i uživamo u tome - kaže psiholog.

Ni predug odmor nije zdrav

Već u trećoj nedelji, kada povremeno pomislimo i osetimo da nam je dosadno, to je znak da se bliži vreme povratka uobičajenim obavezama. Ne bi valjalo ni previše odužiti odmor, jer upadamo u zamku da slobodno vreme ne koristimo na pravi način. Imamo utisak da nam odmor prolazi bez smisla, a i teže nam je da se vratimo obavezama.

Bolje je ići češće nego jednom godišnje!

Milica Miloradović Stanković savetuje da je bolje praktikovati češće i kraće odmore jer je to dobitna formula.

- Nije pametno iskoristiti ceo odmor odjednom, već ravnomerno rasporedite slobodne dane. Pomisao da nam odmor predstoji tek za godinu dana u startu nas obeshrabruje i umanjuje volju za rad.

Češći odmori ne samo da imaju blagotvoran učinak na zdravlje, već pozitivno deluju i na efikasnost na poslu. Ako smo odmorni, više smo usredsređeni na radne zadatke, motivisaniji, kreativniji i produktivniji, pa ćemo obavljati radne aktivnosti sa više elana.

#putovanje