AKTUELNO

Njalepši zamkovi nalaze se u blizini i do njih se brzo i lako stiže, pa je šteta ne videti ih.

Dvorci poput magneta privlače turiste koji im se dive zbog romantičnog izgleda, ali i neverovatnih priča koje ih prate. Od severa Švedske do Krfa i od Krima do Sintre turisti hrle u ova prelepa zdanja u kojima su živeli carevi, kraljevi i princeze.

O zamkovima se pričaju bajke i legende o b ivšim stanarima, u njima ponekada žive duhovi, a turistima preporučujemo pet najzanimljivijih koje mogu da posete.

1. Nojšvanštajn, Bavarska

Mnogi misle da je upravo ovaj dvorac Ludviga Drugog inspirisao Diznija kada su snimali film "Uspavanoj lepotici".Najpozantiji dvorac na svetu je izgrađen 1886. godine kao privatna rezidencija. Ludvig je bio opsednut mitovima i dvorac sa belim kulama je lično on osmislio. Građen je 19 godina i umesto 90, završeno je samo 30 odaja kojima danas mogu da se dive turisti. Ludvig je bankrotirao pre nego što je završio dvorac i pronađen je mrtav u jezeru obližnjeg dvorca Nimfenburga pod veoma nerazjašnjenih okolnosti.

2. Šembrun, Beč

Franc Jozef, poslednji austrougarski car, umro je u ovom dvorcu. Ovde se šepurila i najlepša carica Sisi, a u vrtu se održava i najlepši božićni vašar. Izgrađen je 1696. godine i danas je pojam za raskoš. Većina soba je u rokoko stilu, a u dvorani ogledala 1772. godine nastupao je mali Mocart.

3. Miramar, Trst

Prelep pogled na Tršćanski zaliv pruža se iz dvorca Miramar koji je u 19. veku na steni izgradio vojvoda Ferdinand Maksimilijan za suprugu Šarlotu od Belgije. Nažalost, umesto da se usele u dvorac otputovali su u Meksiko, gde je vojvoda stradao, a Šarlota se vratila u Evropu i doživela nervni slom. Oda tada kolaju razne bajke o ovom prelepom dvorcu.

4. Bran, Transilvanija

Bram Stoker je upravo u ovom dvorcu našao inspiraciju kada je 1897. godine objavio knjigu o Drakuli. Dvorac su izgradili tevtonski vitezovi 1212. godine, ali je najpoznatiji po princu Vladu Cepešu (cepeš na mađarskom znači kolac). Mnogi misle da je oblilžnji dvorac Peleš lepši, ali je Bran čuveniji, pa se ture organizuju tako da se vide oba.

5. Dunđerski, Bečej

Legende o porodici Dunđerski prevazilaze maštu, ali u dvorcu koji je izgradio Bogdan blizu Bečeja definitivno su se odigrale srećne i tragične scene. Bogdan je bio bogat i moćan, pa je izgradio moćan dvorac 1924. godine u baroknom, romantičnom, neoklasičnom i neogotičkom stilu. Originalni su zidovi i vrata, ali i priča o Lenki i Lazi Kostiću, Urošu Prediću i Mari, Bogdanovoj velikoj ljubavi.

#putovanje