AKTUELNO

Tajland ima neke od najstrožih zakona protiv klevete na svetu. Jedan Amerikanac iskusio je to na svojoj koži, jer je tužen za negativnu recenziju hotela koju je ostavio na mreži.

Jedan korisnik Fejsbuka podelio je na ovoj društvenoj mreži šta se desilo njegovom poznaniku, nakon što je ostavio recenziju hotela u kojem je boravio.

Naime njegova strana priče je da je "čovek uhapšen u školi u kojoj je radio zbog objavljivanja kritike i ocenjenog hotela sa jednom zvezdicom, na Gugl mapama, u odmaralištu koje je posetio na Koh Changu na Tajlandu".

Kako je na fejbuku napisao "odveli su ga 250 km daleko kako bi se suočio sa žalbom koju je protiv njega podneo vlasnik odmarališta".

Dalje piše da pošto je bio petak, on je na kraju proveo nekoliko noći u zatvoru, pre nego što je uspeo da položi kauciju u iznosu od 3.100 evra.

Kao što ovaj Fejsbuk korisnik zaključuje:

"U većini slučajeva zakoni o kleveti su dobri jer su tu da nas zaštite. Ali ponekad se zloupotrebljavaju. Da nekoga uhapsite na radnom mestu zbog negativne recenzije, sigurno je previše. Da li to sada znači da niko od nas ne bi trebalo da daje jednu zvezdicu prilikom ocenjivanja hotela na Tajlandu? Mislim da je uključivanje vlade nepotreban korak. Mislim da je bolje rešenje ono što smo videli u avio-kompanijama, neki putnici ostavili su uvredljive komentare stjuardesama, a ja 100% podržavam avio-kompanije koje zabranjuju te putnike. Kupac nije uvek u pravu i svi zaslužuju osnovni nivo poštovanja", napisao je.

Negativna kritika bila je sledeće sadržine:

"Osoblje nije bilo ljubazno. Niko se nije nasmejao. Menadžer restorana bio je vrlo bezobrazan i pun sebe. Iz Češke je. Postoje i drugi hoteli sa ljubaznijim osobljem".

Postoji li još nešto u priči?

Iz hotela su rekli da su protiv bivšeg gosta preduzeli zakonske mere kako bi sprečili objavljivanje dodatnih recenzija:

"Odlučili smo da podnesemo žalbu kako bi ga odvratili od odluke da kritikuje hotel, jer smo shvatili da će u dogledno vreme možda nastaviti da piše recenzije"

Hotel u odgovoru na situaciju ovog gosta tvrdi da turistu ne tuže za samo jednu lošu kritiku, već izmišljene priče:

"U svojim recenzijama na Trip Advajzeru i Guglu pisao je izmišljene priče koje su uključivale ksenofobične konotacije, optužbe za ropstvo, pa čak i komentare u kojima bi čitaoci mogli da letovalište povežu sa koronavirusom. Pored neljubaznih kritika, on je takođe optužen zbog rasprave sa osobljem hotela, jer je želeo da donese svoju bocu vina dok je večerao u hotelskom restoranu. Došlo je do žučne rasprave te je morao da interveniše i hotelski menadžer", naveli su iz hotela.

Kako tvrdi dobio je mejl od hotela u kojem mu je saopšteno da ukloni sve kritike ili da se suoči sa krivičnom prijavom.

"Dolazeći sa zapada, pomislio sam da je to prazna pretnja. Sledećeg dana imigraciona policija bila je na mom radnom mestu sa nalogom za moje hapšenje. Tajland je poznat po svojim zakonima protiv klevete, koje već dugo kritikuju grupe za ljudska prava", objašnjava.

Ako bude proglašen krivim za klevetu, mogao bi da dobije do dve godine zatvora i novčanu kaznu od 5.400 evra.

#Hotel

#Putovanja