AKTUELNO

Za lepote poznatog utvrđenja na Dunavu, Ramsku tvrđavu, čula je gotovo cela Srbija. Ako je sudeći po fotografijama na društvenim mrežama, mnogi su uspeli da je posete i istraže, ali ona i dalje krije drevne misterije koje intrigiraju svakoga ko kroči u nju.

Ram je tvrđava na obali Dunava koja se nalazi u istoimenom selu udaljenom 25 kilometara od Požarevca i 15 km od Velikog Gradišta. Nakon što je zvanično otvorena posle rekonstrukcije, u dobrom je stanju, pa su mnogi su požurili da je posete.

Pretpostavlja se da ime "Ram" potiče od ranijeg naziva "Hram", ali se vremenom prvo slovo izgubilo, nakon čega je nazivana kraćim imenom. Iako unutar nje postoje ostaci različite verske arhitekture, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je "Hram" izvorno srpsko ime.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Istorija starija od zapisa

Ne zna se sa sigurnošću kada je Ram podignut, ali se tvrđava Horom pominje u izveštajima iz ugarsko-bugarskih ratova. Na Trajanovom stubu u Rimu je opisan prvi prelazak rimskih legija u pohodu na Dačane preko pontonskog mosta kod Rama.

Tokom arheološkog istraživanja tvrđave u periodu 2015-2018, otkriveno je da su modernoj tvrđavi prethodili mnogo stariji arhitektonski elementi. Iako se u istorijskim zapisima ne spominju, postojali su artefakti koji ukazuju na predrimsko prebivalište Kelta. U blizini moderne tvrđave pronađeni su otaci keltskog utvrđenog naselja Opidum. Na osnovu ovog i pisa obale Dunava u drevnim tekstovima, neki naučnici su sugerisali da je ovo mesto gde je Aleksandar Veliki naišao na keltsku delegaciju u 4. veku pre nove ere.

Otkriven je čitav rimski mauzolej, a pretpostavlja se da je kompleks verovatno imao versku namenu, ali je služio i kao orijentaciona tačka na reci.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tajanstvena kula

Unutar tvrđave, pored ostale četiri, nalazi se i kula koja je opisana kao "tajanstvena". Nema prozore i njena sveha bila je potpuno nepoznata, a arheolozi su pretpostavljali da je predstavljala džamiju ili neku ostavu. Tokom istraživanja koja su sprovedena 2010. godine pre rekonstrukcije, otkrivena je tabla koju je postavio jedan od legionara rimskog cara Klaudija. Sagradio je kulu i posvetio je vrhovnom rimskom bogu Jupiteru, što dokazuje i natpis posvećen njemu: "Jupiteru, najvećem i najmoćnijem, legionar 7. Klaudijeve legije Gaj Licinije Rufin posvećuje tablu".

Ovo otkriće predstavlja jedini materijalni dokaz "via Danube" rimskog puta koji je ostao nepotopljen izgradnjom hidroelektrane Đerdap. Sledeće godine, ovaj lokalitet biće uvršten na listu Uneska.

#Ramska tvrđava