AKTUELNO

Opšte je poznato da je Grčka jedna od omiljenih turističkih destinacija Srba.

Zbog toga što nam je to omiljena destinacija bilo je očekivano da su se mnogima pokvarili planovi za letovanje kada su se 6. jula ove godine, u sred sezone, zatvorile granice ka Grčkoj za srpske državljane...

Pošto nada umire poslednja, mnogi su očekivali da će Grčka podiću svoje rampe prvo 15. jula, posle 1. avgusta. To se nije desilo ni 15. avgusta niti u septembru.

Ova situacija je znatno razočarala mnoge srpske turiste, koji su se osetili izdatim od strane države kojoj su se verno vraćali svakog leta, mnogo godina unazad.

Budući da mnogi Srbi decenijama letuju na istim grčkim destinacijama, razumljivo je zašto ih je ovaj događaj pomalo potresao.

Foto: Tanjug AP/Yorgos Karahalis

Ipak, pitanje je da li ćemo sledeće godine zaboraviti na ovaj "incident" i ponovo se uputiti ka našem omiljenom letovalištu Grčke.

Međutim, lako zaboravljamo da nisu samo srpski turisti, uskraćeni sunca, mora i plaže, bili razočarani odlukom grčke Vlade.

Ni u kom slučaju ne bi trebalo zaboraviti ni drugu stranu priče. Grci koji su zaposleni u turističkom sektoru, a žive u severnom delu Grčke, odnosno posebno u oblasti Halkidiki, i te kako su revoltirani zbog ove odluke i činjenice da nisu u mogućnosti da ugoste turiste iz Srbije, koji čine najveći broj njihovih gostiju.

Grčki turizam ne održavaju isključivo srpski turisti. Ipak, značajan je podatak da oko 1,2, miliona turista iz Srbije godišnje poseti ovu zemlju.

Foto: Tanjug AP/Yorgos Karahalis

Iako turisti iz Nemačke ili Italije u mnogo većem broji posećuju ovu državu, odsustvo Srba je definitivno ostavilo svoj trag na ovogodišnjoj, propaloj sezoni.

Jedino što nam u trenutnoj situaciji ostaje jeste da se potrudimo što pre da zaboravimo ovu sezonu i da se nadamo da će naredna biti bolja.

Kako navodi portal "Tajne putnika", koji je kontaktirao turističke agincije u Solunu i iz regije Halkidikija, poruka grčkih radnika iz turistikog sektora jeste da se nadaju da će prijateljstvo i dobar odnos, koji su ova dva naroda gradili godina, uspeti da opstane i da se sledeće godine ponovo sreću na plažama Halkidikija.

#Grčka

#Putovanja