AKTUELNO

NA SAMO ČETIRI SATA OD BEOGRADA, U REPUBLICI SRPSKOJ NALAZI SE OPŠTINA TESLIĆ, ŽIVOPISNO MALO MESTO PREBOGATO PRIRODNIM LEPOTAMA I IZVORIMA ZDRAVLJA.

Čini se da nikada kao ove godine nije bilo toliko rasprostranjeno i popularizovano provođenje odmora ili vikenda u prirodi. Novi uslovi života koji su nam se nametnuli, omogućili su nam da se vratimo prirodi, da je bolje upoznamo i da naučimo da u njoj više uživamo.

Tragajući za novim mestima koja će nas očarati, otkrili smo Teslić, malo mesto u Republici Srpskoj, u severnom delu centralne Bosne, koje svojom ponudom zadovoljava i potrebe najizbirljivijih turista, ljubitelja banjskog, verskog ili planinskog turizma. 

Opkoljena planinama i šumovitim predelima, na čak 75 hektara zemlje nastanila se Banja Vrućica, najznačajnija ponuda Turističke organizacije opštine Teslić. Ime je dobila po lekovitoj termomineralnoj vodi koja izvire na temperaturi od 38 stepeni, a najznačajnija je po lečenju kardiovaskularnih oboljenja, dok je izuzetno efikasna i kod raznih reumatoloških oboljenja.

Foto: Promo to Teslic

Ovaj zdravstveno-turistički kompleks sadrži četiri hotela, otvoreni i zatvoreni bazen, izuzetan spa centar, sportske terene, kao i sav neophodan terapijski program. Stručan lekarski tim i ljubazno hotelsko osoblje u potpunosti su posvećeni da svakom gostu učine boravak posebnim.

Osim ovih sadržaja, kompleks sadrži i konferencijske sale pa je izuzetno pogodan i za kongresni turizam.

Na raspolaganju je i veliki broj pešačkih staza za rekreaciju, šetnju i uživanje u prirodnom okruženju.

Boravak u ovom mestu možete upotpuniti obilaskom nekog od mnogobrojnih crkava i manastira. Najpoznatiji je manastir Liplje koji datira iz 13.veka. Njegov nastanak vezuju za imena Stefana Nemanje i Svetog Save, a u samoj arhitekturi može se uočiti raška škola prema dekorativnim elementima na fasadi.

Foto: Promo to Teslic

Ukoliko od ovog mesta nastavite planinskom stazom, ili pak želite putem, na magistralnom putu Banja Luka-Teslić-Doboj, naići ćete na sportsko-rekreativni centar Hajdučke vode. Smešten na padinama planine Borje na oko 800 metara nadmorske visine, predstavlja svojevrsnu vazdušnu banju. Osim jako pogodnog vazduha i klime, ovo mesto raspolaže i raznim sportskim terenima, igralištima za decu, kongresnom salom, spa centrom, kao i mnogobrojnim biciklističkim i pešačkim stazama. Za potpuniji ugođaj, tu su i ski staza i žičara.

Bilo da vam je potreban kratak predah iz grada ili duži oporavak ili odmor, za porodice sa decom, za penzionere ili mlade ljubitelje prirode, u na ovom mestu svako može da nađe svoje parče mira.

#Republika Srpska

#Teslić

#Turizam