AKTUELNO

Posle pada Berlinskog zida ostali su spomenici socijalizmu koji su danas turistička atrakcija.

Među deset najzanimljivijih komunističkih spomenika na svetu, čak, pet se nalazi na prostoru Balkana! Ovu listu je pravio turistički portal "Fodors" koji je na prvo mesto stavio Bajkonur.

Kosmički centar u Kazahstanu je sada zanimljiv turistima i influenserima, jer je raspadom SSSR-a 1992. godine Rusija izgradila novi centar za lansiranje svemirskih brodova.

Čuveni spomenik u Volgogradu je treći!

Na drugom mestu se nalazi beloruski spomenik Slavi posvećen brobi kod Bagrationa u kojoj su nacisti poraženi.

Čuvena Domovina zove u Volgogradu, koji važi za najveći spomenik na svetu, nalazi se tek na trećem mestu, a Lenjinova bista u Ulan Udeau u Sibiru na četvrtom. Na petom je prvi spomenik sa Balkana - Spomenik revolucije u Hrvatskoj koji je rad umetnika Dušana Džamonje.

Na šestom mestu je bugarski spomenik na vrhu planine Buzludža, a na sedmom Spomenik rudarima u Kosovskoj Mitrovici.

Spomenik je podignut kao uspomena na rudare koji su stradali u Drugom svetskom ratu.

Tjentište je izuzetno fotogeničan spomenik

Na osmom mestu je Tjentište u Federaciji BiH, čuveni spomenik u čast borbe na Sutjesci, a na devetom muzej pod otvorenim nebom Staljinov svet koji se nalazi u Letoniji, a sakuljpeni su svi socijalistički spomenici iz svih delova zemlje.

Na lsiti najzanimljivijih spomenika slede Astronomski centar u Litvaniji, Ilinden u Kruševu u susednoj Severnoj Makedoniji, Memento park u Budimpešti i Spomenik bugarsko-sovjetskog prijateljstva u Varni.

#Putovanja