AKTUELNO

Obavezne zaštitne maske na brodu, čak i za malu decu, merenje temperature putnicima, držanje bezbedne fizičke razdaljine, ključne su mere za sprečavanje širenja virusa na trajektima koji povezuju sever Sardinije, jedno od žarišta kovida-19, sa drugim italijanskim lukama.

Ipak, i pored tih pravila brojni su slučajevi kovida-19 koji su ustanovljeni po povratku Italijana sa godišnjeg odmora na Sardiniji, zbog čega je putovanje trajektom sa tog italijanskog poluostrva izazvalo burne polemike na Apeninskom poluostrvu.

Ukrcavanju na trajekt koji povezuje Olbiju i Đenovu, osim kontrole karata i dokumenata, prethodni merenje temperature termoskenerima.

Unutar broda dostupna su sredstva za dezinfekciju ruku, svi radnici i putnici u obavezi su da nose zaštitne maske, a u redovima za kupovinu hrane i pića obavezno je držanje međusobne distance od barem metar, prenosi dopisnica Tanjuga iz Italije.

Mnogi putnici odmah po ulasku na brod odlaze u kabine kako bi se što pre izolovali od drugih putnika, međutim sobe moraju biti napuštene pre uplovljavanja u luku što dovodi do gužve i nedostatka prostora za držanje bezbedne razdaljine.

Foto: Tanjug/Tijana Radojković

"Naterali su nas da napustimo sobu i strpali nas na stepenice, gde smo čekali oko sat vremena na iskrcavanje sa broda", požalio se jedan od putnika na trajektu, međutim radnici su pojasnili da je raniji izlazak iz kabina neophodan zbog čišćenja i dezinfekcije prostorija.

Zbog brojnih slučajeva zaraženih kovidom-19 koji su identifikovani po povratku turista sa Sardinije pojedini regionalni lideri zatražili su obavezno testiranje putnika koji dolaze sa tog ostrva.

Od ukupnog broja zaraženih od kovida-19 tokom avgusta u italijanskom regionu Lacio, 34 odsto njih ustanovljeno je po povratku sa Sardinije.

Predsednik regiona Sardinija odbija uvođenje testiranja putnika koji napuštaju to ostrvo ističući da su upravo putnici doneli zarazu na to ostrvo jer je pre letnje sezone Sardinija bila među oblastima sa najmanjim brojem zaraženih od kovida-19.

Sardinija, nekadašnje "kovid-fri" ostrvo u avgustu se suočila sa porastom broja novozaraženih, među kojima su bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, biznismen Flavio Brijatore i trener i fudbaler Siniša Mihajlović.

#Putovanja

#Trajekt

#koronavirus

#mere