AKTUELNO

Pripada jednom od naših najlepših nacionalnih parkova - Tari.

Bajina Bašta je grad u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine, ispod planine Tare i sedište istoimene opštine u Zapadnoj Srbiji. Naselje je nastalo na nadmorskoj visini od 257 metara, a klima je umereno kontinentalna. 

Nekada preiferni i poluzatvoreni region vremenom je postao značajan centar šumarstva, elektroprivrede i turizma Srbije. Bajina Bašta je povezana asfaltnim putevima preko prevoja Kadinjača ( 880 m ) sa Užicama u dužini od 40 km, koji je središte Zlatiborskog okruga, preko prevoja Debelo brdo ( 1090 m ) sa Valjevom u dužino od 66 km, i dalje sa Beogradom koji je udaljen 170 km od Bajine Bašte.

Dolinom Drine Bajina Bašta je povezana sa Ljubovijom, Loznicom i Šapcem.

Malo je u našoj Srbiji takvih mesta na kojima su i Bog i priroda narodu, na tako malo prostora, podarili toliko lepote i toliko rajskih ukrasa kao što je to slučaj sa varošicom Bajina Bašta i sa prostorom oko ovog grada.

Malo je na ovim prostorima i takvih skladnih, vešto ukomponovanih urbanih celina kao što je sam grad Bajina Bašta koji je nekako sav utonuo u zelenilo u pitomoj dolini pored Drine, pa ostaje nejasno kako je toliko kuća, zgrada, niskih solitera, širokih ulica moglo da nikne na tom prostoru, a da on ipak malo izgubi od onog iskonskog, prirodnog…

View this post on Instagram

Question : Transportasi yang paling kamu benci? - Me : 100% taxi, karena banyak scaming orang-orang terutama sama turis 😡 - 🚘 Exploring Zlatibor with @izleti.zlatibor - 🇷🇸 Kalau ke Zlatibor jangan lupa ke sini namanya Kucica Na Drini ( Drina River House ) rumah kayu seperti kabin di atas batu di tengah sungai Drina, dekat kota Bajina Basta di Serbia Barat. Rumah ini di bangun pada tahun 1968 oleh sekelompok perenang yang membutuhkan tempat berteduh. Hingga 2019 rumah ini pernah hancur selama 7 kali karena permukaan air di sungai tinggi, tapi di bangun kembali setiap saat. - Edit like me ? 👇 Philippines - Davao Preset by @eunheepresets ✨😍 #VisitZlatibor #VisitSerbia #🇷🇸

A post shared by @eunhee1997 - World Traveler 🌏 (@eunhee1997_) on

I kad se sve to sagleda, ne zna se je li lepši sam grad, ili je lepša Drina što teče ispod grada, ili drinska jezera, ili predivna planina Tara sa nacionalnim parkom i u svetu jedinstvenom Pančićevom omorikom, koju je čuveni biolog otkrio 1875. godine, na strmim padinama klisure Belog Rzava…

Već tri decenije, “Kućica na steni”, predstavlja jedan od najoriginalnijih i najsimpatičnijih kutaka i autentični simbol našeg grada. Davne 1968., uz pomoć nekolicine drugara, zaljubljenika u reku, na velikoj steni na sredini Drine, preko puta “Zorčine barake”(danas kafane “Kod dve lipe”), podigao ju je Milija Mandić zvani Gljiva. Napravili su skromnu drvenu kućicu u kojoj su mnogobrojni bajinobaštanski đaci i studenti provodili veliki deo svog letnjeg školskog raspusta. Od tada do danas, generacije devojaka i mladića započinjali su svoje prve plivačke i kajakaške zaveslaje, da bi kasnije, mnogi među njima, postizali vrhunske sportske rezultate.

Pored rečice Rače, a u neposrednoj blizini Bajine Bašte nalazi se srednjevekovni manastir Rača. Ovaj manastir je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića ( monaško ime Teokstit ). Dragutin je na presto došao 1276.god. da bi zbog zdravstvenih prolema bio prinuđen da presto ustupi 1282.god svome mlađem bratu Milutinu. Rača je dobila naziv po imenici rak, koja je predslovenska i koju danas imaju svi slovenski jezici.

View this post on Instagram

🇷🇸 Manastir Rača 🇷🇸 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Pored rečice Rače, a u neposrednoj blizini Bajine Bašte, nalazi se srednjevekovni manastir Rača. Od manastira do Bajine Bašte i ušća rečice Rače u Drinu ima oko 6 km. Pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. 🇷🇸 Ovaj manastir je najverovatnije zadužbina kralja Dragutina Nemanjića (monaško ime Teokstit). Dragutin je na presto došao 1276. god. da bi zbog zdravstvenih problema bio prinuđen da presto ustupi 1282. god svom mlađem bratu Milutinu. Nakon toga je na upravu dobio severni deo tadašnje srpske države, a kao zet ugarskog kralja za miraz je dobio 1284. god. i mačvansko-bosansku banovinu. Beograd je po prvi put bio pod upravom jednog srpskog vladara. Rača je dobila naziv po imenici rak, koja je predslovenska i koju danas imaju svi slovenski jezici. 🇷🇸 Tokom Drugog svetskog rata u mastiru Rača je u periodu april 1941. – 8.jul 1943. god. čuvana najdragocenija knjiga srpske književnosti – Miroslavljevo jevanđelje, najznačajniji ćirilični spomenik srpske i južnoslovenske, odnosno srpskoslovenske pismenosti. Smatra se da je pisaru trebalo sedam godina da je završi. Nemci su 1941.god. opljačkali manastir, a 16.oktobra 1943.god. bugarska kaznena ekspedicija je ponovno opljačkala manastir i spaljeni su konaci. 🇷🇸 U manastiru se od 1995. godine, u prvoj nedelji oktobra, održavaju duhovne svečanosti „Dani Rače ukraj Drine”. 🇷🇸 Patrijarh srpski gospodin Pavle bio je u dva navrata monah u Manastiru Rača, od 1948. do 1950. i od 1951. do 1955. godine. Zahvaljujući njemu, deo svetih moštiju kralja Dragutina, osnivača i ktitora manastira, mogu se videti u manastiru. 🇷🇸 📸 @zazleni 👏👏👏 🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸 #zavoli_srbiju_jos_vise #zavolite_srbiju_jos_vise #zavolite_putovanja_jos_vise #manastirraca #manastirrača #planinatara #taramountain #srpskapravoslavnacrkva #srpskimanastiri #nemanjici #patrijarhpavle #miroslavljevojevandjelje #tara #bajinabasta #zaovinelake #zaovinskojezero #zaovine #mitrovacnatari #predovkrst #banjskastena #perucac #drina #zlatibor #kremna #mokragora #drvengrad #seoskiturizam #odmornaselu #odmorusrbiji #etnoselo

A post shared by Srbija (@srbija_najlepsa_bajka) on

U XVII veku počinje opšti rad u prepisivanju i umnožavanju knjiga, a tome su se pridružili i monasi manastrira Rače. Osnovana je prepisivačka škola koja je radila u skitu Sv.Đorđa u Banji. U podnožju Banje teče rečica Rača, pored samog svetilišta, iz dubine planine izvire vrelo koje se zove Lađevac koje ima lekovita svojstva te se zbog toga lokalitet i naziva banjom. Pominju se do1690. godine prepisivači: Ćirjak, Hristofor, Simeon, Teodor, Silvestar, Prohor, Arsenije, Isak, Josif i drugi.

Blagodareći njihovoj molitvenoj predanosti pisanju, nastala je posebna škola srpske pismenosti i kulture, a boljih i većih pisaca u ono vreme nije bilo. Do sada je otkriveno 40 zapisa i oko 15 bogoslužbenih knjiga koje su nastale u Rači odnosno u skitu Sv.Đorđa. Izvarednom kaligrafijom i iluminacijom izdvajao se posebno Hristifor Račanin.

Ako se nađete u Bajinoj Bašti, obavezno posetite i Crkvu svetog proroka Ilije i Crkvu Hristovog vaznesenja, Kapiju Podrinje i čuveni vidikovac Banjska stena.

#Bajina Bašta

#Putovanja