AKTUELNO

Iako određeni broj Evropljana može i već cirkuliše po Evropi, gradonačelnica Amsterdama s nestrpljenjem poručuje posetiocima da se drže dalje od ovog grada.

Strah da bi gužve mogle da izazovu novi talas infekcija, stavlja lokalne zvaničnike u neobičan položaj da aktivno pokušavaju da spreče ljude da ih posećuju."Ako želite da dođete, razmislite dvaput o tome", rekla je Femke Halsema, gradonačelnica Amsterdama, kako navodi portal Travel Magazine, apelujući na turiste da izbegavaju gužve, a posebno centar tokom vikenda.

Amsterdam se odavno bori sa gužvama, a pre globalne pandemije, poznati kvart Amsterdama sa crvenim fenjerima, prodavnice marihuane i slikoviti kanali privlačili su mesečno preko milion posetilaca.Lokalno stanovništvo odavno je pokrenulo niz inicijativa koje bi ograničile broj posetilaca u gradu. Reputacija odlične city-break destinacije trošila je resurse i terala domaće stanovnike iz centra. Pandemija je samo dodala zdravstveni element amortizaciji turizma u Amsterdamu.

"Korona i masovni turizam jednostavno ne idu zajedno, sigurno ne u mestima koja imaju ovako mali i skučen istorijski centar grada poput Amsterdama", rekla je holandska političarka.

U Amsterdamu definitivno postoji rizik od zaraze, jer veliki broj turista ne bi mogao da se pridržava pravila o socijalnoj distanci.Nedavni priliv posetilaca naterao je amsterdamsku vladu prošle subote da zatvori nekoliko uskih ulica. Grad je postavio nekoliko upozorenja na popularnom trgu Dam, kako bi upozorio ljude na opasnost od širenja bolesti, savetujući im da drže rastojanje od najmanje 1.5 metara.U nastojanju da se ograniči rizično ponašanje, primenjene su jednosmerne trake za pešačenje. Trgovinama u gustom centru zabranjena je prodaja alkohola četvrtkom do nedelje. Ovo bi trebalo da bude na snazi najmanje do 1. septembra.

Iako su novi slučajevi zaraze i dalje niskog rasta u odnosu na globalnu pandemiju, slučajevi su se udvostručili prošle sedmice:"Generalno, širom Evrope primećujem da ljudi sve manje vode računa o socijalnoj distanci, što je veoma zabrinjavajuće", rekla je gradonačelnica.

#Putovanja