AKTUELNO

Ovo mesto svako mora bar jednom da poseti.

Na zapadu Srbije, na sredini magistralnog puta Beograd-Bar nalazi se opština Nova Varoš. Nastanak grada Nova Varoš vezuje se za ime Skender-paše Đenovljanina, koji je putujući iz Bosne za Carigrad, u 16. veku, ostao oduševljen lepotama ovog predela.

On je naredio da se na tom šumovitom predelu, na mestu današnje Nove Varoši, podigne kasaba, koja je, kako piše čuveni putopisac Evlija Čelebija, izgorela do temelja. Stanovnici su onda izgradili novu kasabu kojoj su dali ime Jeni Kasaba što znači Nova Varoš. 

Nova Varoš smeštena je između planina Zlatar, Javor, Čemernice i Murtenice, a osim šumama, bogata je i rekama i akumulacionim jezerima. U ovoj opštini ima ih čak pet, a ono koje se izdvaja posebnom lepotom je Zlatarsko jezero.

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku, udaljeno 10-15km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25km², a dugačko je od 15km do 23km.

Nastalo je 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45m.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Jezero karakteriše kristalno bistra voda zbog koje je omiljeno mnogim turistima. Na obali se nalaze tereni za odbojku i razne sportske aktivnosti.

#Putovanja

#Zlatarsko jezero