AKTUELNO

Najpopularnija socijalistička betonska čuda mogu se kupiti na internetu od papira i deca mogu da ih sastave kao 3D zgrade.


Čuvena brutalistička biciklistička tura, posle tromesečne pauze, ponovo počinje da se organizuje svakog vikenda. Tura je, do sada bila namenjena stranim turistima kojima se dopadalo da srpsku prestonicu upoznaju sa dva točka.

Ovog leta će "Brutalistička tura" biti osmišljena za domaće turiste, a cene - prepolovljene. Tura vodi do bisera socijalističke arhitekture: SIV-a, hotela "Jugoslavija", kule "Geneks", popularnih "televizorki".

- Jugonostalgičarske ture "stojadinom" i "jugićem" su bile veoma popularne među strancima, jer je to bio zanimljiv način da vide istoriju grada - kaže Ralf van der Zejen.

Arhitekte, koje su u tom periodu dizale iz pepela Jugoslaviju, ideje i trendove u arhitekturi pratile su uz pomoć francuskih i japanskih časopisa. Veliki broj umetnika nesvesno je usvajao brutalističke forme, a na taj način su uspeli da ispoštuju potrebe vremena - da zgrade budu praktične.

Lepota jedna

Istočna kapija, poznati "Rudo", ostavlja utisak na sve koji u grad dolaze sa istoka, tri solitera visine 85 metara sa po 28 spratova. U ova tri nebodera može da se smesti 1.400 stanara.

Beograd ima dve legendarne kapije: istočnu "Rudo" i zapadnu "Geneks".

Pet idiota i crvenkapa

Beograđani su zaniljmivim zgradama oduvek davali šaljiva imena. "Pet idiota" u soliteri na Banjici, "potkovica" je u bloku 28. "kifla" je na Karađorđevom trgu u Zemunu, "mercedeske" u Bloku 38, "kineski zid" u Bloku 21, a "crkvenkapa" je u Bloku 12.

Naspram njih nalazi se Zapadna kapija, koja je sa 135 meatara, nekada je bila najviša građevina u Jugoslaviji. Jedinstvenost ove građevine ogleda se i u tome što su dva nebodera spojena mostom na vrhu. U ovom mostu je trebao da se se nalazi stan arhitekte Mihailo Mitrović, a u krugu restoran, ali na kraju od toga nije bilo ništa.

Na brutalističkom "spisku" su i zgrade na Julinom brdu, Urbanistički zavod, kule na Banjici, Palata pravde. Na ovom spisku našla se i poznata "Toblerona" arhitekte Riste Sekerinskog. Zbog svog neobičnog izgleda i oštrih formi, koje dominiraju na fasadi, izaziva i različite reakcije kod sugrađana, ali jedno je sigurno - niko nije imun na njen izgled. Ova zgrada je samački hotel.

Posleratni period u Jugoslaviji uslovio je pojavu velikih betonskih zgrada, ovaj materijal dozvoljavao je jeftinu, efikasnu i ekonomičnu gradnju funkcionalnih objekata. Izbor materijala bio je sužen, a sredinom prošlog veka vladalo je mišljenje da je beton večan.

#Putovanja