AKTUELNO

Putovanja i život, kakav znamo, zaustavili su se, a granice i preduzeća zatvoreni u pokušaju da kontrolišu širenje koronavirusa.

Tako je magazin o putovanjima "Culture trip" napravio svoj predlog zanimljivih gradova Evrope koje treba posetiti čim epidemiološka situacija to dozvoli: A među top destinacijama uvrstili su i Beograd.

Gorepomenuti portal piše da će deo "nove normalnosti" biti usredsređen na to da izađemo i vidimo mesta o kojima smo dugo bili znatiželjni, počev od manje poznatih evropskih gradova.

Ovo su gradovi koje su naveli:

Beograd

Glavni grad Srbije, Beograd, je kroz istoriju menjao imena. Jedan neslužbeni nadimak koji je zaglavio je "Beli grad", jer njegova tvrđava navodno izgleda belo od reke Save i Dunava piše Culture trip. Kao najveće znamenitosti navode Hram Svetog Save, kao i muzej Nikole Tesle. Magazin naglašava da grad sa 1,7 miliona ljudi, zovu i "novim Berlinom" zbog dinamičnog noćnog života. U klubovima poput KC Grad i Mladosti/Ludosti sigurno ćete zaraditi mamurluk, piše ovaj portal, a najbolje ga je izlečiti turskom kafom koja se može popiti u mnogobrojnim kafićima srpske prestonice.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Tbilisi

Tbilisi je jedinstveno pozicioniran, i geografski i kulturološki. Ovaj grad na raskršću Evrope i Azije postao je poznat po kulturnoj i modnoj sceni, a u njemu se mešaju sovjetska arhitektura i pravoslavni hramovi. Savetuju obilazak galerija, kao i uživanje u tradicionalnim jelima kao što je kačapuri. Poslednji je uticao na globalnu scenu u poslednjih nekoliko godina, pri čemu su mnogi modni dizajneri i kupci pokazali interesovanje za glavni grad Gruzije od 1,1 milion ljudi.

Tirana

Oko 2000. godine, glavnom gradu Albanije dodeljen je "novi život", kako piše ovaj portal, zahvaljujući kreativnoj viziji bivšeg gradonačelnika i trenutnog premijera Edija Rame. On je angažovao umetnike da oslikaju zgrade u sovjetskom stilu kaleiodopskim bojama, na koje možete videti u četvrtima Pazari i Ri. Takođe, i u Tirani je jedna od glavnih "atrakcija" turska kafa, koja je na Zapadu retkost. A ako se pitate šta ima na jelovniku u Tirani, čvrsti favoriti uključuju fringe gjize (pečeni sir sa paprikama), tri leće (kolač sa tri različite vrste mleka) i tursku kafu, navodi ovaj portal.

Foto: Pixabay.com

Geteborg

Kao drugi po veličini švedski grad, Geteborg, ima značajno manje stanovnika od prestonice. Za početak, Geteborg je upola manji od Stokholma, a i sa manje od 600 000 poznatih vrlo ljubaznih stanovnika, tako da ga možete lako obići peške. Grad presecaju kanali u holandskom stilu, a jako je blizu Norveškoj i Danskoj. Kao lučki grad, Geteborg je takođe miks različitih kultura, a posebno se izdvajaju njegovi restorani "Bhoga", "SK Mat & Människor" i "Thörnströms Kök", navodi Culture trip.

Gdanjsk

Gdanjsk je jedan zanimljiv i nesvakidašnji evropski grad na severu Poljske. Često nazvan "Mala poljska Venecija", ima uglavnom isti venecijanski šarm, zahvaljujući svojim kanalima koji vode do Baltičkog mora. Danas je Gdanjsk razvijen i moderan grad, i veoma popularan turistički centar na mapi Poljske. Brojne znamenitosti su sjajne za duge šetnje i obilazak grada. Tu su i brojni restorani, kafići, barovi, kao i noćni klubovi. Ovo je grad kulture, ovde se nalaze razni muzeji i galerije. Gdanjsk je grad za nezaboravno uživanje i odmor.

Foto: Pixabay.com

Kordoba

Ovaj španski grad pleni svojom živopisnom arhitekturom, a čuvena je tamošnja katedrala La Mezkvita, izgrađena daleke 784. godine. Poznata je po čak 850 šarenih lukova i mermernih stubova. Tu je i kula Kalahara, kao i uličica Kaleja de las Flores koja vodi na prelepi trg. Ovaj španski grad pleni svojom živopisnom arhitekturom – čuvena je tamošnja katedrala La Mezkvita, izgrađena daleke 784. godine. Poznata je po čak 850 šarenih lukova i mermernih stubova.

#Putovanja