AKTUELNO

U nastavku saznajte koje države u Evropi nemaju mogućnost letenja avionom:

Vatikan

Vatikanska država je sedište Pape, poglavara Katoličke crkve, Biskupa grada Rima i izbornog monarha Vatikana. Zvanično je grad- država i to najmanja u Evropi- površine svega 0,44 kvadratna kilometra.

Zato i nema vazdušnu luku. Da biste posetili Vatikan, od Rima koji ima dva međunarodna aerodroma potrebno je doći javnim prevozom.

San Marino

Foto: Unsplash.com

San Marino je takođe jedna od najmanjih zemalja u Evropi, sa svega 24.896 stanovnika. Nalazi se na istočnom obodu Apenina,  a najbliži joj je aerodrom Federico Fellini u Riminiju, koji je udaljen 15-ak km.

Stoga, stanovnici San Marina ako žele da lete avionom moraju najpre doći do tog grada autobuskom linijom.

Monako

Monako se nalazi na Azurnoj obali, na oko 15-ak km od Nice i graniči se sa Francuskom na Istoku. Druga najmanja država na svetu takođe ne daje mogućnost letenja avionom. Najbliži aerodrom je u Nici. 

Lihtenštajn

Foto: Unsplash.com

Mala država u srednjoj Evropi, graniči se sa Francuskom na zapadu i Austrijom na istoku. Ima svega 37.000 stanovnika, a najbogatija je evropska zemlja.

Međutim, do nje ne možete doći avionom jer nema aerodrom. 

Najbliži aerodrom nalazi se u švajcarskom Sent Galenu.

Andora

Smeštena između Francuske i Španije u planinskim predelima.

Glavni grad Andorra la Vella može se pohvaliti najvišom nadmorskom visinom u Evropi, ali za let avionom morate odabrati neki od aerodroma u susednim zemljama.

#aerodromi

#zemlje