AKTUELNO

Prodavci nose maske, razmak između ležaljki je dva metra, a turisti kažu da u Grčkoj vlada dobro raspoloženje

Konobari u tavernama sa zaštitnim maskama i vizirima, punktovi za dezinfekciju ruku na ulazima u ugostiteljske objekte, razmak između stolova od oko dva metra - samo su neke od scena koje će, zbog epidemije koronavirusa, zateći srpski turisti koji se odluče da ove godine letuju u Grčkoj, a to dosad nisu imali prilike da vide u ovoj gostoljubivoj zemlji.

Iako su se mnogi građani Srbije, zbog rigoroznih mera zaštite od koronavirusa koje su najavljivale grčke vlasti, pribojavali kako će izgledati letovanje u Grčkoj, kako za Kurir kaže Ivan Milanović, srpski turista koji letuje u mestu Hanioti na Halkidikiju, opšti utisak je da se Grci čuvaju od korone, ali da je atmosfera ležerna - bez tenzije i pritiska.

Foto: Tanjug AP/Yorgos Karahalis

- Gradske plaže su dosta popunjenije nego pre dva dana. Od turista su to, uglavnom, Bugari i Srbi, ali ima i Grka. Popularni barovi na plaži sada su već skoro puni. Poštuje se razmak od dva metra između ležaljki, a konobari nose vizire ili maske, kao i rukavice. U prodavnicama zaposleni, takođe, nose zaštitnu opremu, za razliku od kupaca, koji je uglavnom ne nose. Ipak, kao i u Srbiji, koliko-toliko, vodi se računa o distanci - objašnjava Igor.

On kaže da su taverne „još praznjikave“, ali da se uveče malo više oseti tipično prijatna grčka atmosfera - žamor gostiju, užurbanost konobara i mirisi morskih specijaliteta.

- Vodi računa o distanci i u tavernama, ali s obzirom na to da preko dana nisu pune, fizička distanca se poštuje i zbog toga - priča naš sagovornik i dodaje da nije primetio da su vlasnici apartmana za izdavanje u Grčkoj uveli neke nove zahteve zbog korone.

Cene su, kako kaže, manje-više iste kao i prethodnih godina.

- Gazirani sok je oko 1,8 evra, pivo od 2,5 do 3,5 evra, juneći gulaš oko 10,5 evra, musaka oko 8,5 evra, ćufte 6,5 evra, dok je giros u centru Haniotija od 2,7 do 3,2 evra - kaže Igor.

#koronavirus

'