AKTUELNO

Mnogobrojni turisti iz Srbije su prethodnih dana brže-bolje pohrlli su ka grčkoj granici ne bi li iskoristili priliku otvorenih graničnih prelaza i letnji odmor sa porodicom proveli na plažama atraktivnih destinacija.

Vanredno stanje u Srbiji trajlao je 53 duga dana, a nakon toga pristiglo je leto i toplije vreme. Po navici, pitanje ''Gde i sa kim provesti leto?'' kopkalo je mnog dežavlajne srbije.

Napokon, posle pregovora sa grčkim zvaničnicima otvorene su granice ''kolevke Evrope'', pa su ubrzo potom i ponovo zatvorene, da bi, konačno u noći 15-16 juna bile otvorene i građani su mogli da uđu.

Brojni su već stigli da željena odredišta, dok su pojedinci odlučili da sa svima podele lične utiske o letovanju u doba koronavirusa:

- Kratak izveštaj. Nigde nikog. Deluje kao da smo u aprilu sluČajno banuli. VeĆina plaznih barova ne radi. Dosta supermarketa pa Čak i "Lidl"-ova ne radi. Temperatura vazduha idealna. Temperatura mora: moglo bi biti toplije. Uglavnom ko je za miran i porodican odmor samo napred. Ljubitelji noćnih klubova ostanite u BG - napisao je turista iz Srbije na Fejsbuku.

Do Grčke je moguće doći:

1. Vazduhom – iz 29 zemalja koje se smatraju zemljama sa niskim rizikom, a posetioci će nasumično biti testirani na Kovid-19

2. Posetioci iz nekih evropskih zemalja za koje se smatra da su visoko rizične, uključujući Belgiju i Veliku Britaniju, moraće obavezno da se testiraju. Ukoliko je rezultat negativan, moraće da ostanu nedelju dana u karantinu, a ako je pozitivan – dve nedelje

3. Može se doći i kopnom iz Albanije, Severne Makedonije i Bugarske, a putnici će biti nasumično testirani. Ako se do Grčke ide kopnom, na primer iz Srbije, potrebno je proveriti da li su ostale zemlje otvorene za prolaz, na primer Severna Makedonija

4. Sezonskim hotelima je dozvoljeno ponovno otvaranje

Zvanično bi od 1. jula trebalo da budu dozvoljeni svi međunarodni dolasci na sve grčke aerodrome i morske luke, uz nasumično testiranje.

#Grčka

#Srbija

#koronavirus