AKTUELNO

Vodopadi u Srbiji najčešće su skriveni negde u netaknutoj prirodi. Najlepši su u proleće kada se topi sneg, pa se niz njih sliju velike količine vode i izgledaju impozantno.

Vodopadi Srbije nisu visoki i impresivni kao Viktorijini ili Nijagarini, ali ih ima mnogo više nego što pretpostavljamo. Nažalost, za mnoge od njih nismo ni čuli da postoje, a neki su otkriveni tek pre nekoliko godina.

Foto: Unsplash.com

JELOVARNIK

Na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, na nadmorskoj visini od oko 1.116 metara nalazi se istoimeni vodopad visine 71 metar. Smešten u gustoj šumi bukve, smrče i planinskog javora, od strane geologa otkriven je tek 1998. godine, premda je lokalno stanovništvo za njega znalo i mnogo ranije. Proglašen je za prirodni rezervat, zajedno sa okolnom florom i faunom.

Veliki skakavac – Skriveno čudo

Na Kamišnoj reci koja sa zlatiborskog vrha Vijogor krivuda ka Mokroj Gori, nalazi se vodopad Veliki skakavac. Njegov skok od preko 25 metara deluje mnogo snažnije nego kod znatno viših vodopada. Voda u Kamišnoj reci nikad ne presušuje, ali malo ljudi zna za njega, a često ga ni meštani nikad nisu videli, niti su čuli za njega.

PILJ

Na Staroj planini, inače vlasnici najvećeg broja vodopada, na oko četiri kilometra južno od sela Topli Do, smešten u nepristupačnoj šumi ispod vrha Pilj, krije se i istoimeni vodopad. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.450 metara, a čine ga dve kaskade, Gornji i Donji Pilj. Vodopad Pilj na dnu formira veliki vrtlog.

Gostilje – Kupalište vila

Jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija na Zlatiboru je 20 metara visok vodopad na Gostiljskoj reci, u čijim virovima se prema legendi kupaju vile. Nalazi se u idiličnoj prirodi pokraj sela Gostilja, koje je prema starom predanju dobilo ime po gostoljubivosti svojih domaćina.

Vrelo – I najmanja reka na svetu ima svoj vodopad

Vodopad na reci Vrelo se nalazi u naselju Perućac (Opština Bajina Bašta). Dužina reke je 365 metara, stoga je smatraju najmanjom rekom na svetu. Posle kratkog toga reke nazire se vodopad, gde se reka uliva u Drinu. Za gurmane je posebno zanimljiv restoran, koji se nalazi na samom vodopadu.

BIGAR

Odseci vodopada Bigar nastali su taloženjem istoimenog lakog rupičastog kamena (bigar), a preko nekoliko odseka, odnosno stepenica, prelivaju se slapovi vode. Ovaj vodopad, takođe je neobičan jer se uzvodno od njega nalazi još jedna prirodna atrakcija koju čine više manjih vodopada u koritu reke i tri jezerceta sa bistrom vodom.Nalazi se na Staroj planini, na oko 450 metara nadmorske visine.

#Putovanja

'