AKTUELNO

Na obroncima Kopaonika, a u dolini reka Jošanice i Samokovke, smeštena je Jošanička Banja, prirodno blago Srbije okruženo borovom šumom.

Jošanička Banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira "Banjski borjak" (crni bor na površini od oko 29 ha) koji predstavlja deo posebne prirodne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Banjski kompleks je površine 1,2 hektara sa funkcijom pasivne rekreacije. Postoje uređene staze za pešačenje za potrebe rekreacije stanovništva i gostiju Jošaničke Banje.

Zbog svoje nadmorske visine od čak 550 metara, što je čini jednom od najviših banja u našoj zemlji, ima izvanrednu klimu koja pogoduje svima.

Foto: Foto/Google Maps

Ako slučajno čujete termin "Zelena vrata Kopaonika“ znajte da je reč upravo o Jošaničkoj banji.

Da nije priroda sa svim svojim lekovitim faktorima jedino što čini Jošaničku banju i njenu okolinu izuzetnim mestom za odmor pokazuju i mnogobrojni čuveni manastiri sa dugačkom i posebnom istorijom, poput: Đurđevi Stupovi, Sopoćani, Studenica, Stari Ras i Pavlica.

Priča se da su lekovite vode ove banje poznavali i koristili još stari Rimljani, međutim, o prvim ozbiljnim ispitivanjima njenih voda jedine prave podatke imamo iz 1834. godine, kada je knez Miloš zahtevao da se lekovite vode naše zemlje podrobno ispitaju. Uzorci vode iz Jošaničke banje su završili čak na Bečkom medicinskom univerzitetu, i nakon tih analiza kvalitet njenih voda bio je zvanično izjednačen sa kvalitetom voda iz Brestovačke i Ribarske banje.

Knezu Milošu, koji je bio poznat po tome da je voleo banjska lečilišta i da je ulagao u njih, ovo ispitivanje nije bilo dovoljno, pa je naložio baronu Herderu ispituje poznate vode naše zemlje i između ostalog ponovo Jošaničke vode.

Foto: Foto/Google Maps

Članovi porodice kneza Miloša su se lečili i uživali u blagodetima mineralnih izvora baš ovde, u Jošaničkoj banji. Ali značajnija hidrogeološka istraživanja obavila su se oko 70-ih godina prošlog veka, kako bi se dobili svi značajni osnovni podaci poput: temperature, lokacije izvora, sastava vode, procenta minerala itd… Kada su nakon par godina od ovih istraživanja ponovljena još jedna, na velikoj dubini od 230 metara pod zemljom, pronađeni su novi izvori sjajnih karakteristika poput onih već poznatih.

Vode Jošaničke banje veoma su tople, obzirom da se nalaze na vulkanskom području i da su njihovi izvori nastali kao produkt tektonskih promena. Ovo bogatsvo toplih voda, omogućava stanovnicima Jošaničke banje i njene okoline bavljenje voćarstvom i povrtarstvom, i uzgojem pastrmke. Voće i povrće ovde izuzetno je zdravo, ima više plastenika, a primetan je i veliki broj malih ribnjaka.

Pored svih lepota i lekovitih voda u Jošaničkoj banji postoji i veliki izbor zdrave, organske hrane.

Mineralni izvori

Za sada je pet izvora tople vode otkriveno na prostoru Jošaničke banje, iako po svojim karakteristikama spadaju u najtoplije izvore u Evropi. Zadivljujući visoke temperature ovih voda se kreću od 36°C do čak 78°C. One pripadaju klasi hipotermi koje u svom sastavu imaju mnogobrojne minerale poput klacijuma, i natrijuma, ali i sulfate, fluor i hidrokarbonate.

Bolesti koje se tretiraju i leče u Jošaničkoj Banji

S obzirom na visoke temeprature njenih voda Jošanička banja veoma uspešno tretira reumatske bolesti, što su još i Turci umeli da iskoriste izgradivši kupatilo koje i dan danas nosi naziv Tursko kupatilo. Ali, neke od njenih voda se nikako ne mogu primenjivati direktno kakve ističu sa izvora, jer su temerature od 78°C neprihvatljive za ljudski organizam, stoga se ove vode rashlađuju.

Pored navedenog Turskog kupatila, izgrađeno je još jedno glavno banjsko kupatilo koje broji oko 10-ak kada i jedan bazen, i najnovije kupatilo koje ima čak tri bazena i četiri kade. Nekada su se u Jošaničkoj banji iskorišćavali i peloidni potencijali i postojalo je blatno kupatilo, međutim posledice rata učinile su da toga više nema. Svi znaju koliko je toplota bitan faktor kada su problemi sa zglobovima i kostima u pitanju, stoga nije ništa neobično što se u ovoj banji pre svega tretiraju : stanja nakon povreda kostiju, i razni oblici reumatizma (degenerativni, hronični, ekstraartikularni).

Velika imena ovog kraja

Iz mnogih krajeva naše divne zemlje potekla su velika imena, značajna za umetnost, nauku… Iz okoline Jošaničke banje poteklo je više velikih imena koja su obeležila istoriju ovog kraja. Jedna od njih je "srpska Jovanka Orleanka“, odnosno svetski čuvena Milunka Savić.

Kako do Jošaničke banje

Jošanička Banja se nalazi na području opštine Raška, udaljena je 74 kilometra od Kraljeva, a 245 kilometara od Beograda.

Jošanička Banja je, saobraćajno, dobro povezana s obzirom da se nalazi na regionalnom putu Raška – Biljanovac – Jošanička Banja – Kopaonik – Brus i na putu Jošanička Banja – Aleksandrovac, a na 10 km od Banje prolazi železnička pruga Kraljevo – Kosovska Mitrovica.

Do Banje se stiže auto-putem Beograd – Niš sa odvajanjem prema Kraljevu i magistralnim putem Beograd – Kraljevo.

Foto: Foto/Google Maps

Cene smeštaja

Cene smeštaja su šarenolike, a moguće su i po dogovoru. Cene noćenja kreću se od 20 evra. Šest noćenja za tročlanu porodicu u apartmanima može koštati od 100 evra pa na više, dok je hotelski smeštaj skuplji.

#Jošanička banja

#Putovanja

#Srbija

#banje

'