AKTUELNO

Hotelijeri na severu Grčke žele da se otvori više graničnih prelaza, ali je za sada vlada spremna da otvori samo četiri.

Zamenik ministra Makedonije i Trakije Teodoros Karaoglu izrazio je zabrinutost zbog situacije na graničnim prelazima u severnoj Grčkoj i pitanja otvaranja granica.

U razgovoru sa državnom novinskom agencijom Amna u utorak je Karaoglu predložio otvaranje samo četiri granične kontrolne tačke koje imaju infrastrukturu potrebnu za obavljanje carinskih provera.

Predložio je otvaranje Kristalopigija, Evzonesa, Promahonasa i Kipija, koji Grčku povezuju sa Severnom Makedonijom, Bugarskom i Turskom, prenosi Keeptalkinggreece.com.

"Hotelijeri su zatražili otvaranje još dve kontrolne tačke na kojima je njihov promet veoma visok (Nimfaia i Ekohi u regionu Rodopi, koji se povezuju sa Bugarskom), ali to nije izvodljivo jer, po mom mišljenju, na ovim kontrolnim tačkama nema infrastrukture za proveru", objasnio je.

U isto vreme, hotelijeri čekaju konačne odluke o otvaranju granica, jer je, kako su rekli, prošle godine oko 8 miliona turista došlo u Grčku.

Savez hotelijera napomenuo je da bi "posetioci i turisti trebalo da urade test na kovid 19 u svojim zemljama, a ne da se obavljaju posebni postupci tokom njihovog ulaska u Grčku", izvestila je Amna.

Ministar turizma Haris Teoharis rekao je prošle sedmice da će se putni turizam brže oporaviti ove godine i da moraju postojati odgovarajući zdravstveni uslovi za brzo otvaranje granica sa susednim balkanskim zemljama.

Inače, grčka vlada je ponudila Evropskoj uniji čitav niz predloga za obnovu turizma i, generalno, putovanja po Evropi.

Navodno, Grci žele da do 15. juna granice budu otvorene "tamo gde je to moguće".

Iako se ističe da bi i dalje bilo neophodno raditi testove na koronavirus, grčki zvaničnici su u predlogu Evropskoj uniji naglasili i da testovi ne bi morali da budu potrebni za putovanja između onih područja u kojima postoji jasan dokaz da je epidemija koronavirusa dobro kontrolisana.

Očito željni obnove turizma na grčkim ostrvima, iz Atine poručuju da ne sme biti diskriminacije među načinima putovanja.

"Vazdušni, kopneni i morski saobraćaj mora se otvoriti u isto vreme i sa jasnim protokolima. Ne možemo dozvoliti da udaljenije zemlje članice budu u zaostatku", navodno stoji u predlogu.

#Granični prelaz

#Grčka

#Putovanja

<
'