AKTUELNO

Vodimo vas na put po Srbiji. Bar jedno od ovih 5 jezera u Srbiji morate posetiti ovog leta.

Srbija je zemlja sa destinacijama koje svojom lepotom oduzimaju dah.

Ovo leto je idealno vreme da uzduž i popreko prođete kroz našu zemlju i otkrijete najlepše predele. Izdvajamo 5 najlepših jezera. Sigurni smo da će letovanje na nekom od njih u potpunosti zameniti odlazak na more.

1. Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero je nastalo kada je 1972. godine izgrađena hidrocentrala Đerdap 1. Dugačko je preko 100 kilometara, a na naširem mestu široko 8 kilometra.

2. Vlasinsko jezero

Površina jezera od 15 kvadratnih kilometara smeštena je na jugoistoku Srbije. Okruženo je planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, a na njegovim obalama nalaze se tri sela Vlasina Okruglica, Vlasina Rid i Vlasina Stojkovićeva. Na njemu se nalaze takozvana plutajuća ostrva.

Foto: Wikipedia.org/Olja Simović/OLJA

3. Jezero Perućac

Perućačko jezero se nalazi na području opštine Srebrenica (Republika Srpska, BiH), i području opštine Bajina Bašta (Republika Srbija). Nastalo je pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane "Bajina Bašta". U prirodnom zavoju kanjona reke Drine okruženo je planimama Javor, Devetak, Zvijezda i Tara.

4. Zlatarsko jezero

Foto: Wikipedia.org/MareBG

Zlatarsko jezero poznato i kao Kokin brod, je veštačko je jezero nastalo u dolini reke Uvac. Zlatarsko jezero ima površinu od 7.25 km2, dužinu od 21 km, dok je prosečna dubina jezera 75 m. Jezero je okruženo planinama Zlatar i Muretnica. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi.

5. Zaovinsko jezero

Nalazi se kod mesta Zaovine, na planini Tari, u granicama Nacionalnog parka Tara, u zapadnoj Srbiji. veštačko je ima dubinu od 110 m i "hrani se" vodom preko pritoka Konjske reke i Belog Rzava.

#Jezero

#Putovanja

#Srbija

#leto

<
'