AKTUELNO

Pridnjestrovlje je uglavnom nepoznato ljudima. To je zato što ne postoji, ili barem od međunarodne zajednice Transnistrija nije zvanično priznata kao suverena država.

Neposredno pre raspada bivšeg SSSR-a, mala oblast na teritoriji Moldavije proglasila je nezavisnost i postala poznata kao Transnistrija, Pridnjestrovlje ili jednostavno PMR (Pridnjestrovska Moldavska Republika), ali ni 28 godina kasnije UN je nisu priznale, te je ostala zaglavljena u sovjetskom delu Moldavije.

Šta je Transnistrija?

Pridnjestrovlje zauzima mali komad zemlje u blizni reke Dnjestar i ukrajinske granice. Iako im međunarodna zajednica nije dala autonomni status, narod Transnistrije usvojio je običaje i propise tipične za republiku: imaju vlastiti parlament i vladu, predsednika, vojsku, policiju, valutu, poštanski sistem, pa čaj i registracione tablice. Naravno, nisu ni bez ustava, nacionalne himne, grba, zastave, a ni obrazovnog sistema.
Površina ove zemlje iznosi nešto više od 4.000 kilometara kvadratnih, a prema popisu iz 2015. godine, ima manje od 500.000 stanovnika. Većinu čine Rusi i Moldavci, ali i drugi slovenski narodi, kao što su Bugari i Ukrajinci. Službeni jezici su ruski, moldavski i ukrajinski.

Godišnji bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika je jedva 1.000 dolara, a prosečna plata u Tiraspolju, glavnom gradu nepriznate države, oko 100 evra. Iako je ovaj grad sa oko 200.000 stanovnika udaljen svega 70 km od prestonice Moldavije, Kišnjeva, razlika je drastična.
U Transdnjestru sve izgleda kao muzej komunizma na otvorenom, a tajna služba ove nepriznate države još se zove KGB. Na svakom koraku su brojni komunistički simboli poput srpa i čekića i spomenici sovjetskim herojima, a ispred parlamenta koji se zove "Najviši sovjet" je Lenjinova statua. Uporedo, međutim, blešte reklame za najnovije modele mobilnih telefona, lanci kockarnica, benzinskih pumpi i prodavnica.

Otkud kontroverza?

Jedan od ključnih faktora spora je to što se godinama verovalo da je Transnistrija učestvovala u nelegalnoj trgovini oružjem. Uz to, njeni stanovnici tvrde da se njih ostale slovenske zemlje stide, i da ih čak terorišu, pri čemu stranci ne mogu da priđu tajnim vojnim bazama širom Pridnjestrovlja, a pogranična kontrola je izuzetno jaka.

S druge strane, postoje izveštaji u kojima se primer Transnistrije navodi kao "model za uspeh" kada su u pitanju nepriznate zemlje, uprkos tome što njeni stanovnici žive u siromaštvu i oslanjaju se pretežno na uvoznu robu.
Još jedan od razloga zašto je Pridnjestrovlje toliko specifično leži u činjenici da ispunjava četiri glavna uslova za dobijanje priznanja: ima definisanu teritoriju, svoje stalno stanovništvo, sopstvenu vladu i određene, mada ne velike, kapacitete da stupi u spoljne odnose sa drugim državama.

#Putovanja

'